Budowa ekspresu kolbowego – podstawy.

W tym wpisie chciałbym poruszyć temat budowy ekspresu kolbowego i najważniejszych elementów jego wyposażenia także pod kątem analizy tej kwestii dla naszych klientów, którzy rozważają zakup ekspresu w naszym sklepie. 

Bojler kawowy – we wnętrzu ekspresu znajduje się bojler kawowy w którym podgrzewana jest woda za pomocą umieszczonej w nim grzałki. Na rynku dostępne są ekspresy jedno bojlerowe, ekspresy z wymiennikiem ciepła (jeden bojler, w którym znajduje się wymiennik) oraz ekspresy dwu bojlerowe czy też z blokiem termicznym. 

Grupa zaparzająca – to miejsce w ekspresie, w którym dochodzi do procesu ekstrakcji, to właśnie w grupie zaparzającej umieszcza się portafiltr z porcją kawy i w tej właśnie grupie dochodzi do przelewania wody przez porcję kawy w celu wydobycia espresso. Na rynku wyróżniamy grupy producenckie, saturacyjne oraz grupę E-61, która jest wspólnym mianownikiem dla wielu producentów ekspresów. 

Obudowa – każdy ekspres posiada obudowę, która wykonana jest najczęściej ze stali nierdzewnej lub rzadziej z plastiku lub drewna. Na pewno można stwierdzić, że ekspresy poszczególnych producentów różnią się swoimi obudowami i można doszukać się takiej zależności, że poszczególni producenci mają w tej kwestii swój styl, a także właściwości zastosowanego materiału, które powtarzają się bez względu na właściwości techniczne poszczególnych ekspresów, czyli są to na przykład grubość obudowy czy też jej wyprofilowanie i obróbka. 

Dysza wody i dysza spieniająca – większość ekspresów wyposażona jest w dysze wody i do spieniania mleka i tak jak w przypadku obudowy można doszukać się w tej kwestii podobieństw dla poszczególnych producentów, którzy bardzo często stosują podobne rozwiązania (zawory, pokrętła i profile dysz) dla swoich ekspresów. 

Manometr – każdy ekspres wyposażony jest w manometr, a czasem nawet dwa manometry w zależności od rodzaju urządzenia, ekspresy wyposażone są w manometry ciśnienia grupy i bojlera serwisowego. Tak jak w przypadku dysz i obudowy manometr jest charakterystyczną częścią ekspresu, która raczej wygląda przeważnie tak samo we wszystkich ekspresach danego producenta. 

Pompa – obecnie na rynku wyróżnia się ekspresy z pompami wibracyjnymi oraz rotacyjnymi, te pierwsze charakteryzują się nieco głośniejszą pracą i mniejszymi możliwościami. Pompy rotacyjne są cichsze, ale też bardziej energochłonne, ale mają dużo większe możliwości techniczne co wpływa na jakość naszego espresso, głównie na większy zakres stabilizacji ciśnienia od początku ekstrakcji. 

Regulator PID – część ekspresów wyposażona jest w regulator PID, który daje możliwość ustawienia temperatury w bojlerze, a także odmierza czas ekstrakcji. 

Ponadto istotnymi elementami budowy ekspresu są takie części jak tacka ociekowa czy podgrzewacz do filiżanek na pewno wielu klientów decydując się na zakup ekspresu sugeruje się wyglądem tych dwóch elementów, z doświadczenia wiem, że wbrew pozorom fajnie wykonana ramka podgrzewacza do filiżanek może zdecydować o wyborze danego modelu.