Ciekawe akcesoria – czyli ciekawe dodatki

W tym wpisie poruszę kwestię ciekawych akcesoriów, których zakup warto rozważyć, aby jeszcze bardziej udoskonalić smak naszego espresso. Wbrew pozorom zastosowanie większości z poniższych atrybutów baristy może mieć znaczący wpływ dla efektu końcowego w filiżance. 

Pierwszy atrybut to MIXER, jest to akcesorium, za pomocą którego mieszamy porcję kawy w filtrze, a mieszając ją specjalnymi długimi drucikami wydobywamy dodatkowo pęcherzyki powietrza, które znajdują się pomiędzy drobinami kawy. Pęcherzyki mają negatywny wpływ na smak espresso, ponieważ dodatkowa porcja gazów zawartych w pęcherzykach powietrza zakłóca przebieg reakcji, które mają miejsce podczas przelewania gorącej wody przez porcję kawy. 

Dysk poziomujący bez wątpienia przyda się każdemu bariście zarówno w kawiarni jak i w przydomowym warsztacie baristycznym, dzięki temu atrybutowi wyrównujemy porcję kawy w filtrze, powinno to nastąpić po użyciu miksera, użycie dysku powoduje wyrównanie się porcji kawy, równomierne rozłożenie, dzięki czemu woda z prysznica także równomiernie rozlewa się po porcji kawy, aby mieć 100% pewność, że tak się dzieje warto również rozważyć zakup filter screen, który po położeniu na wyrównanej i odpowietrzonej kawie daje niemal 100% pewność równomiernego przebiegu ekstrakcji. 

Termometr grupy zaparzającej to urządzenie, które ma zastosowanie głównie w przypadku grupy E-61, a mianowicie można go wkręcić w „czoło” grupy i za jego pomocą obserwować temperaturę wewnątrz grupy. Jest to o tyle ważne akcesorium o ile stabilność temperaturowa w trakcie procesu zaparzania to bardzo ważny parametr a producenci ekspresów dążą do jak najdoskonalszej stabilności temperaturowej. Co to w praktyce oznacza? Zakładając, że idealna temperatura dla espresso to 89-95 stopni to w trakcie działania urządzenia należy dążyć do tego, aby z powodu ochłodzenia lub podgrzania grupy zaparzającej w wyniku działania urządzenia oraz absorpcji ciepła przez metalowe elementy odchylenie i amplitudy odchyleń tych pożądanych temperatur były jak najmniejsze. 

Ważnym elementem sztuki baristycznej jest bez wątpienia dobór filtra kawowego, w zasadzie kupując ekspres na pewno otrzymamy filtr w zestawie jednak chcąc osiągnąć na prawdę dobre rezultaty naszych baristycznych poczynań należy rozważyć wymianę filtra, który zapewnia nam producent na filtr, którejś z firm, które badają tą kwestię i zajmują się produkcją filtrów lepszej jakości. Na rynku istnieje kilka firm, które produkują filtry kawowe, a najbardziej znana firma to IMS, której produkty znajdują się w naszej ofercie. Spośród filtrów IMS można wybrać filtry o różnej ilości otworów, sposobach perforacji, wysokościach, pojemnościach, sposobach polerowania oraz materiałów z jakich są wykonane. 

Szukając akcesoriów, które mogą mieć jeszcze wpływ na proces ekstrakcji uważam, że warto jeszcze rozważyć zakup zaworu flow control aczkolwiek chyba bardziej odpowiednia dla tego zaworu byłby kategoria „części”. Jest to dodatkowy element, który można zamontować w ekspresach z grupą zaparzającą E-61 za jego pomocą możemy kontrolować ciśnienie przepływu wody przez grupę zaparzającą, a owa kontrola może mieć bardzo duże znaczenie dla końcowego efektu w filiżance.