Czas decyzji

Właśnie znaleźliśmy się w sklepie internetowym oferującym ekspresy kolbowe i z zaciekawieniem przyglądamy się dostępnej ofercie. Wpis przygotowaliśmy z myślą o osobach, które mają już jakąś wiedzę na temat dostępnych urządzeń, ale też takich, które widzą je po raz pierwszy.

SPIS TREŚCI:

Gdy już znajdziemy się w sytuacji dokonania wyboru, warto mieć wiedzę, która przybliży nas do wymarzonego zestawu, ale akurat to nie jest najważniejszy cel naszych decyzji, a powinna nim być smaczna kawa. Możemy sugerować się kilkoma kryteriami, a także powinniśmy być świadomi wyborów z pośród poszczególnych rozwiązań technicznych odpowiadających za konkretne zadania w naszym ekspresie

1. Kryterium pitej kawy

Jeżeli pijemy dużo kawy z mlekiem, to wyboru ekspresu powinniśmy dokonać z pośród urządzeń, których właściwości techniczne będą sprzyjające do przygotowywania kaw z mlekiem. Możemy wybierać z ekspresów z tzw. termoblokiem oraz dyszą spieniającą, które to ekspresy pozwalają na przygotowanie kawy o „przyzwoitym smaku” mamy tu na myśli, kawę, która będzie smakować, ale nie będzie to za pewne kawa, którą się pamięta lub po którą się wraca. Rozwiązaniem, które wykorzystano na przestrzeni lat, a które sprawdza się w przygotowywaniu kaw z mlekiem jest zastosowanie wymiennika ciepła. Ekspresy z tym rozwiązaniem gwarantują nam możliwość zaparzania espresso oraz spienianie mleka jednocześnie. Wszyscy fani mlecznych specjałów kawowych będą usatysfakcjonowani. Rozwiązanie Top, to zdecydowanie ekspres dwu bojlerowy, który jest wyposażony w jeden bojler do ekstrakcji oraz drugi do spieniania mleka oraz gorącej wody. To rozwiązanie podobnie jak ekspres z wymiennikiem ciepła, umożliwia jednoczesne spienianie mleka oraz przygotowywanie espresso. Jego przewagą nad pozostałymi jest fakt, iż można dowolnie odłączać bojlery. Jeżeli jesteśmy smakoszami espresso i tylko tę kawę pijamy, to powinniśmy rozważyć zakup prostego ekspresu jednogrupowego. Na rynku jest dostępnych kilka takich urządzeń, najczęściej z popularną grupą E-61. Gdy natomiast pijemy nie co więcej espresso, ale też zdarza nam się picie kaw mlecznych to proponował bym zakup ekspresu dwu bojlerowego, w którym tak jak już pisałem, możemy wyłączyć jeden z bojlerów. Rozważając zakup z ekspresu z wymiennikiem ciepła pod kątem picia espresso brał bym pod uwagę jedynie w przypadku, gdy mniej niż połowa pitych przez nas kaw to było by espresso.

2. Regulator PID

Regulator PID, jest to regulator, który umożliwia nam regulację temperatury wody oraz pary, a także dodatkowo wyposażony jest w czas trwania ekstrakcji oraz możliwość włączenia trybu EKO. Moim zdaniem jest to dodatek w który warto zainwestować. Zastanawiając się nad zakupem ekspresu będziemy stali nad wyborem urządzenia z regulatorem lub bez. Problem rozwiąże się w przypadku ekspresów dwu bojlerowych, gdyż w standardzie wyposażone one są w regulator PID. Sytuacja skomplikuje się w przypadku ekspresów z wymiennikiem ciepła. Rozważając zakup z tej grupy ekspresów mamy ten wybór. Osobiście, gdybym decydował się na zakup ekspresu z wymiennikiem ciepła, to skłaniał bym się ku wyborze ekspresu bez regulatora, a to dla tego, iż moim zdaniem, różnica w cenie pomiędzy tymi typami ekspresów z i bez regulatora jest spora, a także zalety z posiadania regulatora PID w ekspresie z wymiennikiem ciepła nie są, aż tak istotne. Należy przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania kawy z ekspresem z wymiennikiem bez regulatora PID. Sytuacja jest nie co bardziej klarowna w przypadku ekspresów jedno grupowych do espresso. Tutaj warto zainwestować w regulator, a samo korzystanie z niego podczas codziennego przygotowywania kawy będzie dodatkową frajdą i rozrywką, mam tu na myśli porównywanie smaków kaw w różnych temperaturach itp..

3. Pompa wody

Stając przed wyborem pompy powinniśmy zastanowić się nad tym ile kaw będziemy przygotowywać oraz jakiego rodzaju będą to kawy. Ekspresy do użytku domowego, wyposażone są w pompy wibracyjne lub pompy wody rotacyjne. Myślę, że można śmiało powiedzieć o podziale 50/50 pomiędzy urządzeniami z przypisaniem pierwszej grupie ekspresów do kwoty około 7500zł, z małymi wyjątkami oraz drugiej grupie ekspresów droższych i wyższej klasy. Pompa wibracyjna zdecydowanie sprawdzi się, gdy korzystamy z ekspresu sporadycznie, ale też dostępne urządzenia potrafią być bardzo wydajne, nie bez znaczenia jest fakt, iż dość długo producenci ekspresów swoje urządzenia wykonywali tylko w oparciu o pompy wibracyjne, dopiero około 20-25 lat temu powstały pierwsze urządzenia z pompami rotacyjnymi, a przecież ekspresy produkowane są już blisko 120 lat, to powinien być wiążący argument za tym, iż pompy wibracyjne, też zdają egzamin. Zaletą pompy rotacyjnej, jest jej duża wydajność, jest to pompa o bardzo małym stopniu awaryjności oraz często pada wyborem konsumentów, ponieważ jest cichsza od pomp wibracyjnych(tu należy nadmienić, iż są ekspresy z popami wibracyjnymi, które mają podwójne ściany obudowy, aby wyciszyć pracę pompy). Pompa rotacyjna zapewnia również większą stabilność ciśnienia podczas całego procesu ekstrakcji, regulacja pompy rotacyjnej jest również nie co bardziej precyzyjna, ponadto ekspresy z pompą rotacyjną bardzo często można podłączyć do bezpośredniego ujęcia wody, czego nie można zrobić w przypadku pomp wibracyjnych.

4. Grupa zaparzająca

Chyba jesteśmy w najciekawszym miejscu, jeśli chodzi o to jakiego wyboru możemy dokonać, a to dla tego, iż przysłowiowo „jest w czym wybierać” i ponadto odnalezienie grupy o której byśmy powiedzieli panaceum jest nie realne. Dzieje się tak, iż zdecydowana większość producentów zaprojektowała, swoje własne grupy zaparzające, a dla nie których udoskonalanie swoich grup jest tak ważnym punktem działalności jak niemal konstruowanie co raz lepszych statków kosmicznych przez NASA lub inne firmy. Mamy grupy, które w większości przypadków zaspokoją nasze potrzeby pod każdym względem. Najpopularniejszą i najbardziej cenioną grupą jest grupa zaparzająca o prostej nazwie E-61. Powstała ona w latach 60′, XX wieku i nie przerwanie jest produkowana w taki sam sposób. Grupa ta znakomicie sprawdza się w przygotowywaniu espresso, a jej konstrukcja sprawia, iż temperatura potrafi zachować stały poziom przez cały proces ekstrakcji i czasu czuwania. Grupy producenckie są zrobione w taki sposób, aby także sprostać wymaganiom klientów w kwestii jakości espresso. Grupa nie ma wpływu na to jak będzie smakować nasze mleko. Z ekspresów dostępnych w naszym sklepie, w oparciu o grupy producenckie mamy styczność z ekspresami firmy Quick Mill oraz Elektra. Uważam, że wybór grupy zaparzającej jest to kwestia indywidualna i tutaj nie jestem w stanie wskazać jednego faworyta, chodź osobiście cenię sobie bardzo grupę E-61 i na początek przygody z ekspresami uważam ją za słuszny wybór. Uważam, że wtajemniczenie w rodzaje grup, jest pomocne, aby zgłębić w jaki sposób działa ekspres kolbowy oraz będzie pomocne podczas naszej drogi do naszego idealnego espresso, więc pozostawiam tą kwestię w kategorii lekcji dla rozpoczynających przygodę.

5. Inne

Oprócz wspomnianych wyżej kryteriów wyboru, które powinniśmy wziąć pod uwagę warto wiedzieć o istnieniu takich parametrów jak:
– moc ekspresu co będzie wpływać na jego zużycie prądu,
– możliwość włączenia trybu EKO,
– wymiary ekspresu(Warto zmierzyć sobie przed zakupem miejsce w którym ekspres ma się znaleźć, czy na pewno jego położenie będzie stabilne, większość urządzeń wyposażona jest w regulowane stopki na których oparte jest całe urządzenie)
– umiejscowienie zbiornika na wodę – większość ekspresów ma zbiornik znajdujący się z tyłu obudowy, jednak są takie ekspresy z których zbiornik wyciąga się z jednej ze stron, lub np. jest położony obok ekspresu i połączony rurką zaciągającą wodę. Warto w tym wypadku się zastanowić, czy nad ekspresem nie będzie szafki, która będzie uniemożliwiała wyciągnięcie zbiornika lub gdy zbiornik będzie wyciągany np. z prawej strony to czy z lewej strony znajdzie się miejsce na młynek do naszego ekspresu.
– wyposażenie w dysze do pary
– wyposażenie w dysze do gorącej wody
– bezpośrednie podłączenie do wody, które umożliwi nam podłączenie filtra lub zmiękczacza wody

Moim zdaniem, warto przed dokonaniem wyboru skonsultować się z kimś, kto ma wiedzę na temat ekspresów, a także porozmawiać z osobami, które interesują się tym zagadnieniem. Osobiście jestem z grupy osób, które podpisują się pod teorią, iż najlepszym modelem do podejmowania decyzji jest przysłowiowa „burza mózgów”, wiadomo jednak, że w przypadku wyboru ekspresu nie jesteśmy w stanie zaangażować wielu osób jednocześnie w nasze rozważania, stąd uwagi osób bardziej doświadczonych od nas powinny być przez nas dokładnie przeanalizowane.

W następnym wpisie wezmę pod uwagę, kryteria wyboru młynka.

Życzymy smacznego espresso