„Haczyki”, czyli na co zwrócić uwagę

Kupując zestaw składający się z dobrej jakości ekspresu oraz młynka, stajemy się właścicielami sprzętu, który zagwarantuje nam kawowe panaceum, musimy jednak zwrócić uwagę na kilka detali, które mogą dać o sobie znać w trakcie użytkowania sprzętu i które lepiej poznać nie poznając ich „na własnej skórze”.

Poniżej kilka przykładów sytuacji w których możemy się znaleźć podczas przygotowywania naszej kawy za pomocą naszego wymarzonego zestawu:

1. Mokra podstawa tampera – w okolicach ekspresu będziemy mieć do czynienia z wodą lub z mlekiem i może się zdarzyć tak, że podstawa tampera nam zamoknie, a my tego nie zauważymy, o czym przekonamy się, gdy ubijając porcję kawy w sitku, część kawy przyklei się do mokrej podstaw, sprawiając, iż powierzchnia odbitej w sitku porcji będzie nie regularna, a brak kawy, która zostanie nam na tamperze będzie zauważalny.

Wniosek: sprawdź podstawę tampera przed ubiciem kawy w sitku lub odkładaj go w suche miejsce. W naszym sklepie znajdziesz kilka akcesoriów, które pozwolą Ci o to zadbać.

2. Zaślepka pojemnika na kawę w naszym młynku pod wpływem drgań przesunie się tak, iż kawa przestanie przemieszczać się do komory mielenia, a to sprawi, że silnik młynka będzie działać, a kawa z wylotu nie będzie się wydostawać.

Wniosek: Co kilka zmielonych porcji sprawdź położenie zaślepki lub wyjmij ją na stałe.

3. Nasz ekspres zacznie wydawać sygnał dźwiękowy informujący o braku wody.

Wniosek: Przerwij ekstrakcję i dolej wody do zbiornika.

4. Nasz ekspres wyłączy się w trakcie ekstrakcji, ponieważ w zbiorniku będzie zbyt mała ilość wody, a za to zdarzenie odpowiada magnes umieszczony w pływaku i w zbiorniku, to rozwiązanie stosowanie jest tylko w wybranych ekspresach.

Wniosek: Dolej wody do zbiornika.

5. Grupa zaparzająca rozgrzeje się tak mocno, iż dotykając można oparzyć dłonie. Na szczęście producenci umieszczają na grupach zaparzających specjalne znaki ostrzegawcze.

Wniosek: Nie dotykaj miejsc oznaczonym znakiem informującym o wysokiej temperaturze.

6. Gdy wszystko jest ustawione tak jak trzeba, nasza kawa jest świeża i nie smakuje, to możemy być pewni, iż mamy problem z twardością wody.

Wniosek: Używaj wody mineralnej butelkowanej lub zadbaj o filtrację wody po przez zainstalowanie jednego ze zmiękczaczy wody z naszej oferty.

7. Jeżeli chcemy zmienić grubość mielenia na drobniejszą powinniśmy zmniejszać ją stopniowo podczas kolejnych porcji, jeżeli zmniejszymy grubość, gdy młynek jest wyłączony, to możemy się spodziewać, iż silnik nie poradzi sobie z kawą zabitą pomiędzy żarnami. Podobnie będzie, jeśli nasz młynek nie jest używany przez dłuższy czas.

Wniosek: W trakcie mielenia zmniejszaj co kilka posunięć grubość mielenia i obserwując swoje espresso zdecyduj, czy musisz tą czynność powtórzyć przy następnej porcji i tak, aż do idealnego espresso.

8. Z dyszy spieniającej leci woda – musimy dogrzać bojler do odpowiedniej temperatury.

Wniosek: Ustaw odpowiednie parametry lub jeśli to konieczne włącz bojler serwisowy.

9. Jeżeli zostawimy naszą kolbę umieszczoną w grupie po zaparzaniu kawy na jakiś czas, możemy być pewni, że porcja kawy nie wyleci w całości do odbijaka.

Wniosek: Wyjmuj i czyść kolbę po każdym przygotowanym espresso, zakładaj tylko czystą kolbę(zakładanie kolby sprawia, że nagrzewa się ona i możemy w ten sposób uzyskać jeszcze dokładniejszą stabilność temperatury).

10. Dźwignia grupy E-61 skrzypi i rusza się na boki – prawdopodobnie doświadczymy tego pierwszy raz po około 3-mc od użytkowania naszego ekspresu.

Wniosek: Nie przejmuj się, to nic poważnego, dźwignię można dokręcić śrubokrętem lub nawet nożem do posiłków, warto kupić małą tubkę smaru spożywczego i co jakiś czas nasmarować okolicę dźwigni i trzpienia wchodzącego w syfon grupy.

Oczywiści do wszystkich tych haczyków należy podejść ze spokojem, a zdecydowana większość użytkowników potrafiłaby samemu wybrnąć z tych sytuacji obronną ręką.

Życzymy smacznego espresso