Kawa bezkofeinowa

Wyświetlanie jednego wyniku

Proces pozbawiania kawy kofeiny nazywany jest dekofeinizacją. Obecnie kawę odkofeinowaną otrzymuje się głównie przy pomocy rozpuszczalników organicznych takich jak chlorek metylenu i octanu etylu, czystej wody lub CO2 czyli dwutlenku węgla. Wyróżnia się trzy metody dekofenizacji ziaren. W każdej z nich wykorzystuje się zielone, niepalone ziarna kawy, które są moczone w jednym z wyżej wymienionych rozpuszczalników lub traktowane są parą do czasu otwarcia porów ziaren kawy i wyekstrahowania kofeiny.

Kawa bezkofeinowa uzyskiwana metodą szwajcarską

Pierwszą z metod jest metoda szwajcarska – tzw. Metoda Swiss Water. Metoda wodna wykorzystuje ekstrakt zielonej kawy i węgiel aktywny do usuwania kofeiny przez osmozę. Ziarna kawy są zanurzane w bardzo gorącej wodzie, a następnie wprowadzane do mieszaniny wody i ekstraktu z zielonej kawy. Ponieważ ekstrakt z zielonej kawy chce zachować równowagę, czerpie kofeinę z zanurzonych w nim ziaren. Woda z każdej takiej kąpieli jest następnie przepuszczana przez węgiel aktywny, który zatrzymuje kofeinę. Ziarna kawy przechodzą przez serię kąpieli, aby usunąć prawie całą kofeinę, a dodatkowo woda i ekstrakt z zielonej kawy mogą być ponownie użyte.

Kawa bezkofeinowa uzyskiwana metoda rozpuszczalnika

Kolejną, najpopularniejszą ze wszystkich, jest metoda bezpośredniego rozpuszczalnika. Wykorzystuje się w niej chlorek metylenu lub octan etylu do ekstrakcji kofeiny. Ziarna kawy są moczone, a następnie zanurzane w rozpuszczalniku, który łączy się z cząsteczkami kofeiny. Rozpuszczalnik jest następnie odzyskiwany, a ziarna kawy są przemywane. Wszelkie pozostałe pozostałości rozpuszczalnika są usuwane za pomocą pary. Ziarna są następnie suszone i palone, jak każda inna zielona kawa. Warto dodać, że przepisy ograniczają ilość chlorku metylenu do 10 części na milion w kawie palonej bezkofeinowej.

Kawa bezkofeinowa uzyskiwana metodą dwutlenku węgla

Metoda z użyciem dwutlenku węgla to kolejna propozycja na pozbycie się kofeiny z ziaren kawowca. Charakteryzuje się niższą toksycznością, ale jest zdecydowanie droższa. Jest bardzo podobna do metody z bezpośrednim rozpuszczalnikiem, ale wykorzystuje dwutlenek węgla pod ciśnieniem. Ciekły dwutlenek węgla krąży w wilgotnych zielonych ziarnach kawy i wiąże się z kofeiną. Następnie odbywa się odparowanie lub przepuszczenie przez filtry węglowe. W przeciwieństwie do dwóch pierwszych metod odkofeinowania, które polegają na eliminacji kofeiny, ale także powodują utratę smaku, użycie dwutlenku węgla pozwala nam zachować właściwości aromatyczne niezmienionej kawy.

Kawa bezkofeinowa mielona i ziarnista

Często pada pytanie, czy kawa, która pozbawiona jest kofeiny to nadal kawa? Więc w odpowiedzi na to pytanie napiszemy, że kawa to napój uzyskiwany z wypalonych ziaren kawowca, które wcześniej były zmielone lub nie, a następnie zalane wodą o odpowiedniej temperaturze, a to, czy ma zawierać kofeinę czy też nie, to już nasz indywidualny wybór.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu