Kawa do domu

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Kawa w domu to przyjemność, na którą zdecydowana większość z nas może sobie pozwolić. Ale jak wybrać kawę i czym sugerować się przy jej wyborze, aby w domowych warunkach smakowała tak samo jak w ulubionej kawiarni?

Jaka kawa do kawiarki, ekspresu automatycznego oraz kolbowego?

Otóż pierwsza, najważniejsza kwestia to określenie w czym kawa zostanie przyrządzona. Do parzenia kawy w kawiarce, ekspresie automatycznym i kolbowym polecamy kawy wypalone w stopniu średnim lub ciemnym, najlepiej ziarna arabiki lub mieszanki z domieszką robusty, które dodatkowo idealnie łączą się z mlekiem. Taka kawa parzy się krócej, ale przez drobniejsze zmielenie jest bardzo esencjonalna i wyrazista. Jeżeli posiadasz ekspres automatyczny lub kolbowy z wbudowanym młynkiem to wybieraj tylko kawy ziarniste, ponieważ używanie kawy mielonej w ekspresach z wyposażonych w młynek mija się z celem. Jeśli nie posiadasz młynka, to szczerze polecamy rozważenie jego zakupu. Kawy mielone nie są zbyt świeże, więc ich aromat nie jest zbyt urzekający. Ciężko też określić jaki rodzaj kawy znajduje się w środku. Pewnie zastanawiasz się dlaczego nie zaleca się do ekspresu ciśnieniowego ziarna wypalonego w stopniu jasnym? To proste! Ciśnieniowe ekspresy do kawy nie wydobędą pełni smaku i aromatu z kawy, ponieważ mają niższą temperaturę zaparzania oraz zapewniają krótki czas kontaktu kawy z wodą. Dodatkowo zbyt jasno wypalone ziarno zaparzone w ekspresie ciśnieniowym czy kawiarce mogłoby wydobyć z kawy nieprzyjemną kwasowość, czego zdecydowanie chcielibyśmy uniknąć. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem kawiarki również wybieraj kawę ziarnistą. W tym przypadku jednak nie obejdzie się bez młynka, ponieważ odpowiednie zmielenie ziaren jest tutaj kluczowe. Do kawiarek kawa koniecznie musi być drobno zmielona.

Jaka kawa do ekspresu przelewowego, chemexa lub drippa?

Miłośnicy przelewowych metod zaparzania kawy swój wzrok powinni zwrócić na kawy wypalane na jasno lub w stopniu średnim, najlepiej jakości speciality. Smak kawy z ekspresu przelewowego czy z chemexa lub drippa zależy też od grubości mielenia. Kawa w przelewie parzy się dłużej niż w ekspresie ciśnieniowym. Ten wydłużony kontakt ziaren z gorącą wodą wymaga, by ziarna zmielone były nieco grubiej. Podstawowa zasada – im dłużej trwa zaparzanie, tym większe powinny być drobiny kawy. Jeśli użyjemy zbyt drobno zmielonych ziaren, kawa będzie gorzka i najzwyczajniej niesmaczna. Grubsze mielenie spowoduje, że zawarte w ziarnach składniki będą mogły uwalniać się stopniowo.

Warto pamiętać o tym, że im świeższa kawa tym lepsza, w związku z tym nie warto robić zapasów, a kupować kawy na bieżąco, aby w pełni móc delektować się ich świeżym smakiem i cudownym aromatem.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu