Kawa rozpuszczalna

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Kawa rozpuszczalna – alternatywa kawy mielonej

Kawa rozpuszczalna jest świetną alternatywą dla kawy mielonej. Kawa rozpuszczalna pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie gorącego napoju. W Polsce produkcja kawy rozpuszczalnej rozpoczęła się w 1969 roku, lecz początkowo taka forma kawy nie cieszyła się wielką popularnością. Nastawienie było sceptyczne, jednakże z biegiem lat nastawienie Polaków uległo znacznej zmianie. To właśnie dzięki łatwości przygotowania, a przede wszystkim za sprawą świetnego smaku zyskała przychylność wśród wielu konsumentów w Polsce, jak i na świecie. Najpopularniejsze gatunki kaw, z których powstaje kawa liofilizowana to arabica i robusta. Te dwa różne gatunki kawy mogą być ze sobą mieszane, w efekcie czego powstaje kawa idealnie zbalansowana.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Otóż dobrej jakości kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z tych samych ziaren kawowca, co kawa ziarnista. Wyróżnia się dwie najbardziej popularne metody pozyskiwania kawy rozpuszczalnej. Pierwsza z nich, ta najbardziej znana to liofilizacja. Uznaje się ją za najlepszą a to dlatego, że przy produkcji nie jest poddawana obróbce termicznej. Jest to suszenie kawy poprzez jej wymrożenie. Jak to działa? Otóż najpierw prażone, zmielone ziarna kawy parzy się w wielkich zbiornikach, otrzymując w ten sposób skoncentrowany wywar. Następnie poddaje się go filtrowaniu, czyszczeniu, a finalnie suszy przez wymrażanie w temperaturze –40°C. Tworzą się wtedy kryształki lodu, które potem usuwane są z zamrożonych granulek. Drugim sposobem na pozyskanie rozpuszczalnych granulek kawy jest suszenie wywaru z kawy gorącym powietrzem. W trakcie owego procesu woda wyparowuje, a w zbiorniku pozostaje tylko sypka, sproszkowana kawa. Kawa rozpuszczalna zawiera kofeinę, która jak wiemy wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz co ważne, przyspiesza metabolizm. Faktem jest to, iż kawa rozpuszczalna zawiera mniejszą ilość kofeiny w porównaniu do kaw ziarnistych, w związku z tym będzie to świetny wybór dla osób, które są wrażliwe na zbyt wysokie działanie kofeiny.

Kawa rozpuszczalna smakowa

Dla osób lubiących delikatny smak kawy w połączeniu z ciekawymi smakami powstała kawa rozpuszczalna smakowa. Wybór jest duży, a największym uznaniem niewątpliwie cieszą się kawy z dodatkiem wanilii, czekolady oraz orzecha laskowego. Wyjątkowy aromat kawy z dodatkiem smakowitego aromatu sprawią, że poranki bez wątpienia będą o wiele przyjemniejsze i lżejsze!

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu