Kontrola nad ekspresem
Tym razem nie ogłoszę zmiany ustroju i nowego zwierzchnika krajowego nad ekspresami. Każda władza ma jakieś “narzędzia” dzięki, którym ją sprawuje, polityk korzysta z narzędzi i regulacji prawnych, sportowiec wykorzystuje technikę lub tężyznę fizyczną, aby rządzić w swojej dyscyplinie, pisarz będzie korzystał z nabytej wiedzy, przeczytanych książek oraz lekkiego pióra. Właściciel ekspresu, czyli lżej – domowy barista, również ma wiele narzędzi do tego aby sprawować władzę nad swoim urządzeniem, uważam, że takie usytuowanie i spersonifikowanie naszej relacji z ekspresem, daje nam pewien komfort, ale przede wszystkim ma ciekawy wydźwięk, a nie od dziś wiadomo, że osoby kochające kawy to z natury ciekawe i sympatyczne persony.
Moim zdaniem spośród dostępnych wspomnianych narzędzi dla użytkownika domowego, na najwyższe miejsce w hierarchii, zarazem za najciekawsze narzędzie zasługuje dźwignia ekspresu dźwigniowego. W naszej ofercie mamy dostępne ekspresy dźwigniowe Elektra Micro Casa Leva oraz propozycję od firmy Profitec. Micro Casa jest to kompaktowy ekspres dźwigniowy wyposażony w dźwignię, manometr, bojler oraz dyszę pary. Po opuszczeniu dźwigni i nagrzaniu wody, proces ekstrakcji odbywa się poprzez powolne podniesienie dźwigni. Aby uzyskać zadowalające nas espresso musimy dobrać odpowiednią grubość mielenia naszej kawy, tak, aby stawiała ona odpowiedni opór naszej dźwigni, a konsystencja wydobywanej się z wylewki kawy posiadała satysfakcjonujące nas właściwości.
W ekspresach kolbowych nie uświadczymy tak mocno manualnych rozwiązań. Co prawda w większości ekspresów jest zamontowana dźwignia, jednak ma ona zadanie tylko techniczne, ponieważ uruchamia włącznik i rozpoczyna proces ekstrakcji. Narzędzie, które daje nam największe możliwości to z pewnością regulator PID oraz zawór flow control, ten pierwszy odpowiada za ustawienie temperatury w bojlerze kawy, bojlerze serwisowym lub bojlerze z wymiennikiem. Dzięki temu regulatorowi, możemy z dokładnością do 1 stopnia określić jakiej temperatury chcemy użyć do zaparzenia kawy lub spieniania mleka. Zawór flow control, który można zamontować w ekspresach z grupą zaparzającą E-61 oraz występuje w kilku ekspresach na rynku z grupami producenckimi, pozwala na manualną kontrolę i regulację ciśnienia w trakcie procesu przygotowywania espresso. Zawór posiada manometr ze skala od 1 do 16 bar i w takim zakresie możliwa jest regulacja ciśnienia, która pozwala nam odkrywać nowe właściwości smakowe naszych ulubionych ziaren.
Użytkując ekspresy kolbowe lub dźwigniowe na pewno będziemy mieć styczność z takimi narzędziami jak zawory dyszy pary, zawory OPV, jednak ich pozycja w hierarchii wartości wykonywanych czynności nie jest zbyt istotna. Osobiście odradzam regulowanie ciśnienia ekspresu śrubami zaworów OPV, jeżeli takie w naszym ekspresie znajdziemy i pozostawienie ich w zgodności z wartościami fabrycznymi. Mają one głównie za zadanie dbania o nasze bezpieczeństwo w trakcie korzystania z ekspresu i z taką myślą producenci umieszczają je w swoich urządzeniach.
Era nowych technologii i cyfryzacji nie ominęła przemysłu kawowego. Część użytkowników orientuje się, że np. piece do wypalania kawy są w dzisiejszych czasach w pełni skomputeryzowane i palenie kawy odbywa się pod kontrolą programu, który posiada wiele przydatnych palaczowi funkcji, głównie związanych z zapisem parametrów palenia, aby uzyskać jak najdokładniejszą powtarzalność palenia. Branża ekspresów również wprowadziła rozwiązania związane z najnowszymi technologiami, w kilku ekspresach czołowych producentów zastosowano nawigację i możliwość ustawienia ekspresu za pomocą aplikacji Wi-fi. Takie aplikacje dają możliwość włączenia ekspresu o pożądanej godzinie, nagrzanie do pożądanej temperatury, ustawienie czasu ekstrakcji dla espresso lub espresso doppio., czy też ustawienie czasu pre-infuzji. W naszej ofercie takim ekspresem jest ekspres Quick Mill Sunny, jest to urządzenie oparte o grupę producencką firmy Quick Mill i można nim operować za pomocą aplikacji, która jest bardzo prosta w obsłudze. Trzeba przyznać, że zastosowanie takiego rozwiązania w kolbowym ekspresie do kawy, zawsze będzie budzić respekt każdego użytkownika, a to często przekłada się na chęć zakupu, jeśli szukasz takiego ekspresu to skontaktuj się z nami. Kolejnym ekspresem, który można obsługiwać poprzez aplikację Wi-fi, jest Elektra Verve Homeline. Jest to ekspres wysokiej klasy zbudowany w oparciu o grupę saturacyjną, a zastosowana aplikacja jest bardzo przyjemna i prosta w obsłudze podobnie jak w ekspresie Quick Mill mamy możliwość ustawienie najważniejszych parametrów.
Nie mogę nie napisać o młynku do kawy, który dumnie stoi obok każdego ekspresu do kawy i jest z nim nierozerwalnie związany. Bez wątpienia jest to nierozłączny koalicjant ekspresu do kawy i bez niego nasz kawowy majestat nie miałby sensu. Młynek to bardzo wpływowe urządzenie, które wpływa na nasz ekspres grubością mielenia, jego czasem i ilością zmielonej kawy. Podczas przygotowywania espresso po właściwościach naszej kawy, takich jak: cielistość, ilość cremy, oleistość, kolor, musimy być w stanie rozpoznać jak ustawiony jest nasz młynek i skojarzyć te fakty oraz zdecydować co zrobić z ustawieniem grubości mielenia. Na rynku jest wiele świetnych urządzeń, które przeniosą nasz domowy kawowy warsztat na jeszcze wyższy poziom i przybliżą nas do przygotowywania tylko dobrego espresso.