Milimetry, bary, litry i celsjusze

Wpisy na naszym blogu mają Cię przygotować do roli domowego baristy i przekonać, że znalazłeś się we właściwym miejscu. Tym raz przyjrzymy się co użyte w tytule wpisu nazwy miar mają wspólnego z przygotowywaniem kawy.

1. Temperatura:

  • woda do spieniania mleka osiąga około 125°C
  • idealna temperatura wody do przygotowania espresso to taka pomiędzy 89°C, a 95°C
  • woda z dyszy gorącej wody jest wrząca
  • mleko w temperaturze około 60°C – 65°C uwalnia zawarte w sobie naturalne cukry, dzięki temu, jeśli dobrze spienimy mleko, to możemy cieszyć się jego naturalną słodyczą, należy pamiętać, iż najlepsze efekty osiąga się używając mleka o wyższej zawartości tłuszczu np. 3,2%

2. Ciśnienie:

  • manometry bojlera kawowego w ekspresach kolbowych posiadają skalę od 0-16 bar
  • przyjmuje się, że idealne ciśnienie do przygotowania espresso, wynosi 9 bar i w zasadzie wszystkie ekspresy wyposażone w manometr bojlera kawy są ustawione, w taki sposób, aby w trakcie ekstrakcji ciśnienie było na poziomie 9 bar
  • na rynku jest kilka urządzeń, które posiadają programowalne profilowanie ciśnienia, takie rozwiązanie pozwala regulować dowolnie ciśnienie w trakcie ekstrakcji
  • ekspresy z grupą zaparzającą E-61 mogą zostać doposażone w zawór Flow-control, umożliwiający manualne profilowanie ciśnienia

3. Litry:

  • średnio boiler kawowy ma około 0,75 l
  • zbiornik wody ma przeciętnie od 1,5 l do 3 l
  • pojedyncze espresso ma 30 ml
  • podwójne espresso ma 60ml
  • ekspresu z pompą wibracyjną nie da się podłączyć do bezpośredniego przyłącza wody

4. Milimetry:

  • grupa E-61 ma średnicę dokowania ø58mm
  • grupy producenckie z naszej oferty mają różne średnice: ø57mm, ø53m, ø51mm oraz ø49mm
  • średnicę podstawy ubijaka dobieramy do średnicy grupy
  • aby dobrać odpowiedni filtr do kolby, należy wziąć pod uwagę średnice grupy zaparzającej
  • największe spośród ekspresów kolbowych na użytek domowy są ekspresy dwu bojlerowe, użycie dwóch bojlerów powoduje zwiększenie gabarytów zewnętrznych urządzeń

5. Waty:

  • moc ekspresów mieści się średnio w przedziale od 800 do 1500W, a lwią część tej wartości stanowi moc grzałki
  • moc silników używanych w młynkach do kawy mieści się średnio w przedziale od 350 do 1600W, a w parze za tą wartością idą obroty młynka

6. Minuty,  sekundy:

  • ekspresy kolbowe dogrzewają się w różnym czasie, możesz spodziewać się, że Twój ekspres nagrzeje się w przedziale od 5 do 15min., a jest to uzależnione od jego konstrukcji.
  • czas mielenia podwójnej porcji ziarna to około 15 do 20 sek..

Życzymy, smacznej kawki.