O bojlerach

Wybór odpowiedniego ekspresu kolbowego nie jest łatwy, a sama decyzja wiąże się ze znacznym wydatkiem. Niemniej jednak właściwie użytkowany oraz regularnie czyszczony ekspres jest w stanie posłużyć nam przez wiele lat. Przed zakupem ekspresu kolbowego warto wiedzieć, czym różnią się poszczególne urządzenia pod względem rozwiązań technicznych i parametrów użytkowych. 

Ekspresy kolbowe z oferty naszych partnerów, możemy podzielić na następujące kategorie:

  • Jeden bojler
  • Jeden bojler z wymiennikiem ciepła
  • Jeden bojler z blokiem termicznym
  • Dwa bojlery

Poniżej, krótka charakterystyka poszczególnych rozwiązań:

  1. Ekspresy jedno-bojlerowe, skonstruowane są w oparciu o jeden bojler wyposażony w grzałkę nagrzewającą wodę w bojlerze. W zależności od dalszej konstrukcji ekspresu bojler może pełnić funkcję kawową, lub spieniającą. Najprostszym typem ekspresu jest ekspres jedno-bojlerowy, przeznaczony tylko do przygotowywania espresso, czyli tylko kawowy, takie ekspres posiada tylko grupę zaparzającą zasilaną gorącą wodą z bojlera, która może być ustawiona „na stałe” lub regulowana zewnętrznie. Ekspres kawowo-spieniający to taki, który zbudowany jest w oparciu o jeden bojler, jednak dodatkowe wyjście z bojlera w jego górnej części i umieszczenie na zewnątrz obudowy dyszy spieniającej, a także zaprogramowana możliwość podniesienie temperatury do 125, pozwala dodatkowo na spienianie pary. Jeżeli ekspres nie jest wyposażony w zewnętrzny regulator to musimy się liczyć z faktem, iż będziemy czekać na obniżenie się temperatury wody w bojlerze po spienianiu mleka. Taki urządzenie powstało z myślą o fanach espresso, którzy tylko raz na „ruski” rok robią kawę z mlekiem. Ceny ekspresów jedno-bojlerowych: od 35006500 zł.
  2. Ekspresy jedno bojlerowe z wymiennikiem ciepła, osobiście mam mieszane uczucia co do tego typu ekspresów, jednak po głębszym zastanowieniu się stwierdzam, iż biorąc pod uwagę specyfikę polskiego rynku jest to urządzenie potrzebne, a dzieje się tak dlatego, że najważniejszą możliwością takiego ekspresu jest jednoczesna możliwość zaparzania oraz spieniania kawy, a biorąc pod uwagę spożycie kaw na bazie mleka w naszym kraju, wszystko wydaje się być uszyte na miarę. W środku bojlera znajduje się ów wymiennik ciepła, przez który woda prowadzona jest do grupy zaparzającej, a jest to możliwe dzięki połączeniu wymiennika z bojlerem na zewnętrz bojlera. Woda do dysz spieniającej i wody, urządzenie pobiera wodę bezpośrednio z bojlera z tą różnicą, iż do dyszy wody następuje to z dołu bojlera. Taki ekspres dzięki zastosowaniu elektro-zaworu może wykonywać wspomniane wcześniej dwie funkcje jednocześnie. Dodatkowo wyposażony w regulator zewnętrzny, daje możliwość ustawienia temperatury wody. Nie mam wątpliwości, iż dla fanów espresso nie jest to najlepsze rozwiązanie, uważam tak, ponieważ nawet przy ustawieniu temperatury wody do espresso, czyli w granicach 93 stopni, moim zdaniem stabilność temperaturowa, jest słaba. Droga wody do grupy zaparzającej, jest nieco bardziej skomplikowana, niż w ekspresach jedno-bojlerowy i dwu-bojlerowych i napotyka na swojej drodze materiały absorbujące ciepło, w przypadku tego typu urządzeń dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie termometru grupy zaparzającej. O ile w przypadku grupy zaparzającej E-61 jest on dostępny to w przypadku grup producenckich sprawa nieco się komplikuje. Ceny ekspresów jedno-bojlerowych: od 40009000 zł.
  3. Ekspresy jedno-bojlerowe z blokiem termicznym, jeżeli rozumiesz zasadę działania ekspresu kawowego, kawowo-spieniającego, a także z wymiennikiem HX, to domyślam się, że już sobie wyobrażasz ekspres z jednym bojlerem i termo-blokiem. Takie urządzenie daje nam bardzo dużo możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie kawowych specjałów. Bojler w tym ekspresie pełni rolę serwisowego, a termo blok dogrzewa kawę do ekstrakcji. Minusem jest słaba stabilność temperaturowa wynikająca ze spiralnej budowy elementu zaparzającego w naszym ekspresie, co prawda odchylenia temperaturowe są dość spore, jednak w trakcie klasycznej ekstraktacji niezauważalne. Fanów espresso na pewno ucieszy fakt, iż w wielu tego typach ekspresów, można wyłączyć bojler pary, co oprócz oszczędności energii, daje możliwość osiągnięcia optymalnej stabilności temperaturowej. Ekspresy tej konstrukcji, mogę być dodatkowo wyposażone w regulatory PID, a także aplikacje kontrolujące przebieg ekstrakcji i temperatury wody. Takim ekspresem z naszej oferty jest Model. Sunny firmy Quick Mill. Ceny ekspresów jedno-bojlerowych: od 500010000 zł.
  4. Ekspresy dwu-bojlerowe, to ekspresowy złoty środek, ekspres dwu-bojlerowy rozwiązuje wszystkie nasze dywagacje i troski. Jeżeli jesteś fanem espresso, to wiedz, że będziesz zadowolony, jeśli jesteś fanem kawy mlecznej, to wiedz, że będziesz zadowolony. Urządzenia dwu-bojlerowe są skonstruowane w oparciu o dwa autonomiczne bojlery, a jedyne co je najczęściej łączy to pompa wody. Jeden z nich pełni rolę bojlera serwisowego, natomiast drugi kawowego, bojlery można dowolnie włączać i wyłączać, w standardzie urządzeń dwu-bojlerowych jest wyposażenie w regulator temperatury PID obu bojlerów, który daje możliwość zaprogramowania temperatury dla każdego bojlera osobno. Ceny ekspresów jedno-bojlerowych: od 900015000 zł.

Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem ekspresu i nie wiesz, które rozwiązanie będzie dla Ciebie najkorzystniejsze, zadzwoń lub napisz do nas, chętnie odpowiemy na Twoje pytania.