Pierwszy raz, który nie wyszedł

Szansę na udane pierwsze espresso po rozpakowaniu i włączeniu zestawu przez dowolnego użytkownika, który rozpoczyna przygodę z domowym warsztatem kawowym i nigdy wcześniej nie zrobił espresso oceniam na takie jak trafienia w totolotka, czyli w przybliżeniu 1 na 13 mln prób. Brzmi niewiarygodnie, ale tak właśnie jest, a przyczyna jest bardzo prosta i sprowadza się tylko do jednej kwestii, czyli ustawienia naszego młynka i jego możliwości oraz wiedzy dotyczącej procesu przygotowania kawy oraz wpływu na niego właściwości technicznych naszego ekspresu. Doświadczeni użytkownicy, mają nieco większe szanse na osiągnięcie celu, nasz młynek decyduje o ilości i jakości zmielonego ziarna na rynku jest mnóstwo różnych urządzeń, a postęp technologiczny nie omija także i tej gałęzi branży kawowej. W naszej ofercie znajdziecie młynki producenckie, czyli wyprodukowane, przez producentów ekspresów, często zdarza się, że takie młynki powstają we współpracy z producentami młynków i okazuje się, że są to bardzo dobre jakościowo urządzenia, a dzieje się tak z prostego powodu, przecież wiadomo, że producenci ekspresów, mają ogromną wiedzę na temat eksploracji kawy i taka wymiana spostrzeżeń pomiędzy inżynierami różnych firm owocuje super pomysłami. Na rynku jest wiele firm, które specjalizują się w produkcji, tylko młynków, na przestrzeni lat doskonalili oni swoje produkty, tak, iż w tym momencie można odnieść wrażenie, że wszystko w tej branży zostało osiągnięte. My współpracujemy z firmą Fiorenzato, jest to pionier i lider w swojej branży, Fiorenzato produkuje młynki zarówno na użytek domowy, jak i profesjonalny, w tym roku(2022) firma zaprezentowała młynek, którego ilość zmielonej kawy, czyli dozy, nie jest odmierzana poprzez czas mielenia, lecz dzięki wbudowanej w młynek wadze. Jeszcze kilka lat temu, nikt nawet nie brał pod uwagę takiego rozwiązania, ale inżynierowie Fiorenzato dopełnili wszelkich starań i w tym momencie kilka urządzeń działa w oparciu o takie rozwiązanie. Ustawienie parametrów tych młynków odbywa się poprzez sterowanie dotykowym wyświetlaczem, a urządzenia działające w oparciu o ten system to seria Fiorenzato XGi. Mniej doświadczeni użytkownicy, albo tacy, którzy z zestawem do espresso i kawy będą mieli do czynienia pierwszy raz, powinni być świadomi tego, że będą musieli opanować kilka umiejętności praktycznych i intelektualnych oraz oswoić się z myślą, iż domowy baristing, porównując go np. do biegania, to byłby to regularnie powtarzany maraton, a nie sprint. Lista rzeczy o których należy pamiętać jest dość długa, a i tak w trakcie zabawy kawą, możemy mieć pewność, że coś nas zaskoczy, nie piszę tego aby kogoś zniechęcić, chociaż zdaję sobie sprawę, że tak może być. Osoby ceniące sobie smak, właściwości i wpływ espresso na organizm człowieka są to zazwyczaj osoby, które nie narzekają i lubią wyzwania, tak więc po kolejnej filiżance espresso z miłą chęcią przyswajają kolejne informacje i nie boją się tych wszystkich czynności przy ekspresie. Teraz już wiesz skąd mojej porównanie do totolotka, prawdopodobnie w tym momencie masz wątpliwości co do zakupu zestawu i zastanawiasz się, czy nie lepiej przejść do sklepu z ekspresami automatycznymi, z jednej strony mnie to nie dziwi, gdyż większość ludzi szuka w różnych życiowych sytuacjach łatwiejszych rozwiązań. Jeśli jednak jesteś prawdziwym fanem espresso to na pewno nie masz takiego dylematu i zrobisz wszystko, aby móc pić w domu takie samo espresso, którego smak jeszcze pamiętasz, gdy piłeś je kilka dni temu w swojej ulubionej kawiarni, nie bez znaczenia są wspomniane wcześniej właściwości kawy.

Kilka wspomnianych istotnych umiejętności niezbędnych do przygotowania dobrego espresso:

  • rozróżnienie stopnia palenia ziarna
  • ilość w gramach kawy w filtrze
  • grubość mielenia ziarna
  • rozróżnianie rodzaju(Arabika-Robusta) ziarna po jego wielkości i kształcie
  • dobór temperatury do rodzaju ziarna i stopnia palenia
  • jakość wody-zastosowanie filtrów lub zmiękczacza wody lub dobór wody butelkowanej
  • badanie twardości wody i odczyt wskaźnika twardości
  • czyszczenie ekspresu(czyszczenie grupy, odkamienianie)
  • odpowiedni nacisk tamperem na przemiał w filtrze
  • czyszczenie młynka
  • rozpoznawanie jakości cremy
  • rozpoznawanie nut smakowych
  • rozpoznawanie jakości kawy po jej kolorze
  • spienianie lub podgrzewanie mleka

Jeśli nigdy nie miałeś styczności z takimi urządzeniami, ale czujesz, że jest to coś co Cię zainteresowało i widzisz siebie obsługującego taki sprzęt to poświęć jeszcze trochę czasu na zgłębienie wiedzy na ich temat. Jeżeli już opanujesz te wszystkie niezbędne umiejętności, ustawisz młynek, dobierzesz ulubione ziarno, zdobędziesz wiedzę dotyczącą przygotowania kawy do ekstrakcji to jestem przekonany, iż bez wahania stwierdzisz, że pokonywanie tego maratonu ma sens, a dowodem na to będzie pita przez Ciebie właśnie kawa, wprowadzająca się w miły i pozytywny nastrój.