Przewaga ekspresu kolbowego nad automatycznym

W dzisiejszym wpisie zastanowimy się nad jednym z najczęstszych dylematów klientów, z jakim mamy do czynienia w trakcie sprzedaży urządzeń dostępnych w naszym sklepie, a mianowicie w czym ekspres kolbowy jest lepszy od automatycznego i dlaczego to właśnie ekspres kolbowy jest lepszym wyborem.

Ekspres kolbowy czy automatyczny – smak kawy

Myślę, że warto rozpocząć te rozważania od kwestii smaku kawy i powiązania go z cenami ekspresów. Może nie jest to najtrafniejsza klasyfikacja, ale czy tego chcemy, czy nie, podobnie jak w wielu innych dziedzinach życia, tak w przypadku ekspresów, wraz z większymi pieniędzmi, przychodzą droższe i skuteczniejsze rozwiązania i patenty. Biorąc pod uwagę ekspres kolbowy i automatyczny w tym samym przedziale cenowym, ze względu na konstrukcję takiego ekspresu automatycznego nie jesteśmy w stanie uzyskać tak samo dobrego smaku kawy, jak za pomocą ekspresu kolbowego, którym operujemy. Można pokusić się o stwierdzenie, że ekspres automatyczny idzie krok za ekspresem kolbowym. Różnice można dostrzec na etapie przygotowywania espresso, gdzie co prawda sposób przygotowania może wydawać się podobny (gorąca woda przelewa się przez ubitą porcję kawy, czyli standardowe zjawisko do uzyskania z kawy naparu, a to chyba jedyne podobieństwo), jednak te różnice konstrukcyjne mają istotne znaczenie. Ekspres automatyczny posiada cały mechanizm przygotowujący kawę, natomiast w przypadku ekspresu kolbowego, my jesteśmy częścią mechanizmu, a przy fakcie, iż w przypadku ekspresu automatycznego w kwestii przygotowywania kawy odpowiadamy tylko za dobór ziarna i naciśnięcie przycisku, możemy powiedzieć, że jesteśmy bardzo istotną częścią tego mechanizmu, gdzie decydujemy o takich parametrach jak: siła ubicia kawy, gradacja mielenia ziarna, wybór ziarna, temperatura wody, ciśnienie ekstrakcji, ilość kawy w filtrze).

Po pierwsze gdy przygotowujemy espresso za pomocą ekspresu kolbowego, praktycznie na każdym etapie mamy rzeczywisty wpływ na kilka parametrów z jakimi je przygotowujemy, a to później przekłada się na jego smak:

  • stopień zmielenia ziarna
  • siła ucisku/ubicie ziarna w kolbie
  • długość ekstrakcji
  • ilość kawy w porta-filtrze

Te wszystkie kwestie w sposób rzeczywisty możemy kontrolować i dobierać ich parametry w sposób, który nam najbardziej odpowiada, przygotowując kawę za pomocą ekspresu automatycznego o tych kwestiach, decyduje program napisany przez pracownika firmy produkującej ekspresy automatyczne oraz kilka przycisków na ekranie lub pulpicie sterującym, a czynności niezbędne do zachowania tych parametrów są wykonywane przez ekspres. Biorąc pod uwagę różnorodność dostępnych kaw ziarnistych, czyli ich stopień wypalenia, rodzaje i mieszanki ziaren, a także różne kierunki świata ich pochodzenia, decydowanie w sposób automatyczny o ich przygotowaniu wydaje się rozwiązaniem, które możemy określić „pójściem na łatwiznę”.

Spienianie mleka w ekspresie kolbowym i w automatycznym

Przygotowywanie kawy z mlekiem za pomocą ekspresu kolbowego wyposażonego w dyszę do spieniania mleka, również ma nie co bardziej skomplikowany charakter w porównaniu do przygotowywania tego mleka przez ustawiony automat. Przede wszystkim to my jako bariści decydujemy, w jaki sposób zostanie spienione mleko. Przy nabraniu odpowiedniej wprawy możemy zadecydować, aby spienić mleko tak, by było np. tylko podgrzane i płynne lub tak, aby charakteryzowało się pyszną śmietankową pianką o temperaturze około 65 stopni, w której mleko w optymalny sposób uwalnia swoje naturalne zawarte w nim cukry. Dysza do spieniania mleka, daje nam możliwość trzymania jej w dzbanku do spieniania mleka w jednej pozycji lub możemy „pobawić się” jej pozycją w celu uzyskania kolejnego ciekawego efektu naszej pracy.

Te dwie wytyczne są wiążące jeśli chodzi o smak kawy i to one decydują o przewadze ekspresu kolbowego nad automatycznym, to my decydujemy jaką recepturą się kierujemy w danym momencie i na co mamy ochotę, co prawda na rynku pojawiają się bardzo drogie ekspresy automatyczne, które mają jak najbliżej przybliżać się do smaku kawy przygotowywanej za pomocą ekspresu kolbowego, ale przewaga w postaci kontroli człowieka nad procesem przygotowywania kawy wydaje się nie do doścignięcia, a biorąc pod uwagę fakt, iż producenci ekspresów kolbowych nie pozostają w tyle i również wymyślają coraz nowsze rozwiązania techniczne, jest to jeszcze bardziej abstrakcyjna wizja.

Ekspres kolbowy czy automatyczny – cena

Kolejnym argumentem zwolenników ekspresów automatycznych może być cena, a mianowicie za ekspres automatyczny średniej półki trzeba zapłacić około 3 tyś. złotych, natomiast za zestaw złożony z ekspresu kolbowego oraz młynka musimy się liczyć z wydatkiem od 5 do 6 tyś. do przy najlepszych urządzeniach nawet 20-30 tyś. złotych. Jest to istotny argument, ale biorąc pod uwagę sposób produkcji tych drugich i ich potencjalną żywotność przy odpowiedniej konserwacji, możecie być pewni, iż przy eksploatacji na poziomie kilkunastu kaw dziennie, wasz zestaw powinien „przeżyć” ekspres automatyczny co najmniej dwukrotnie na przestrzeni około 15 lat. Na pewno ze względu na konstrukcję, ekspresy automatyczne są dużo bardziej awaryjne, zastąpienie człowieka, w tych wszystkich kwestiach, o których napisaliśmy na początku tekstu w sposób automatyczny, wymaga zastosowania bardzo skomplikowanych rozwiązań technologicznych, a dodatkowa kontrola tego procesu programem decyduje o tym, iż pod kątem wspomnianej „awaryjności” ekspresy kolbowe znacznie wyprzedzają te automatyczne, oczywiście na plus.

Polecane ekspresy kolbowe:

Ekspres kolbowy czy automatyczny – czyszczenie ekspresu

Ostatnią kwestią, chyba najbardziej „zwodniczą” jest kwestia konserwacji oraz czyszczenia urządzenia, a także efekt „jednego przycisku”. Wiele osób decyduje się na ekspres automatyczny, ponieważ wydaje im się, iż za pomocą jednego naciśnięcia magicznego przycisku będą mogli się napić pysznej kawy. O ile kwestię smaku kawy już wyjaśniliśmy, to kwestia magicznego jednego naciśnięcia, zostaje obalona w momencie, ciągłego czyszczenia pojemnika na mleko, ciągłego wyciągania pojemnika na wodę, a także ciągłe wyciąganie tacki ociekowej po kolejnym automatycznym płukaniu urządzenia po kolejnej kawie, do tego dochodzi kwestia wymiany filtra do wody w takim ekspresie i czyszczenie układu mlecznego. Te wszystkie czynności musimy wykonywać praktycznie codziennie, a jeżeli nie umyjemy, któregoś dnia pojemnika na mleko, lub nie schowamy go do lodówki to, możemy być bardziej niż pewni, że nasze kolejne cappuccino po prostu się „zważy”.

Ekspres kolbowy nie wymaga, aż tak dużej atencji w kwestii czyszczenia, dyszę do spienia mleka, przeczyścimy kawałkiem ścierki, nie wymaga on też tak częstego płukania „układu” jak ekspres automatyczny, w przypadku ekspresu kolbowego możemy zastosować zewnętrzny filtr do wody podłączając go bezpośrednio do sieci co również nie wymaga tak częstej kontroli jak w przypadku ekspresu automatycznego. Oczywiście nasza tacka ociekowa również będzie się napełniać wodą, jednak nawet w tak wydawałoby się mało istotnej kwestii to my, decydujemy ile wody się w niej znajdzie. Jeśli chodzi o dodatkową konserwację to ekspres kolbowy w warunkach domowych warto raz w tygodniu wyczyścić tzw. ślepym sitkiem i raz na 2-3 miesiące przeprowadzić proces odkamieniania, który to proces w ekspresach automatycznych należy powtarzać co miesiąc. Tyle w kwestii czyszczenia.

Ekspres kolbowy czy automatyczny – podsumowanie

Jak widać jeśli opanujemy kwestię parametrów niezbędnych do przygotowania dobrej kawy na bazie espresso oraz kwestię spieniania mleka to zdecydowanie więcej korzyści mamy z ekspresu kolbowego. Często osoby, które rozważają zakup takiego zestawu twierdzą, że sobie nie poradzą z recepturami oraz procesem zaparzania kawy, a także innymi czynnościami. Wiemy z doświadczenia, że opanowanie sztuki przygotowywania kawy w podstawowym zakresie to kwestia 2-3 dni intensywnej nauki, lub np. 2 tygodnie regularnej pracy z ekspresem w nieco mniejszym zakresie. Na pewno zgłębienie wszystkich tajników wymaga nie, co więcej, czasu, jednak może to być ciekawa przygoda, która z czasem przerodzi się w codzienność. Nie bez znaczenia jest na pewno kwestia prestiżu posiadania ekspresu kolbowego i możliwość pochwalenia się umiejętnością przygotowywania kawy za jego pomocą.

Jesteśmy przekonani, że po raz kolejny udowodniliśmy Ci, że znalazłeś się w odpowiednim sklepie i chęć posiadania ekspresu kolbowego to bardzo dobra decyzja. Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem i jeszcze nie jesteś zdecydowany to, zadzwoń do nas lub napisz, a pomożemy Ci dobrać odpowiednie urządzenie w atrakcyjnej cenie.