Tampery

(24 produktów)

Tampery do ubijania kawy
Tamper to małe, ale bardzo poręczne urządzenie służące do ubijania kawy w kolbie/portafiltrze. Stopień ubicia kawy to bardzo ważny element podczas zaparzania kawy, ponieważ im kawa jest bardziej zbita, tym wodzie trudniej jest przedostać się przez jej powierzchnię, zaś jeżeli zmielone ziarna będą zbyt słabo ubite, to woda przepłynie przez nie bez problemu, przez co napar będzie mało aromatyczny i niesmaczny.
Budowa tampera
Tamper składa się z dwóch części – stopki oraz rączki. Przy wyborze tampera konieczne jest zwrócenie uwagi na średnicę posiadanej kolby, aby dopasować rozmiar stopki właśnie do jej średnicy. Standardowe tampery posiadają średnicę 58 mm, ale znajdziemy zarówno mniejsze, jak i większe. Dla wygody konsumentów powstał również tamper dynamometryczny. Wewnątrz rączki owego tampera zamontowana jest sprężyna, która pod działaniem odpowiedniej siły ugina się o określoną długość. Zatem w momencie, gdy rączka zetknie się ze stopką uzyskamy nacisk odpowiadający zalecanym 15 – 20 kilogramom siły. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, którym ciężko jest określić czy nacisk jaki nakładają na klasyczny tamper jest odpowiedni i wynosi wyżej wymienioną wartość.

Podsumowując, tamper to przyrząd, bez którego nie będzie możliwe przygotowanie wyśmienitego espresso za pomocą ekspresu kolbowego. To nieodłączny element każdego baristy czy miłośnika kaw w domowym zaciszu.

Wyświetlanie 1-15 z 24 wyników

Wyświetlanie 1-15 z 24 wyników

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty