World of Coffee, Milan 2022

World of Coffee Milan odbył się w tym roku w dniach 22 – 25 czerwca w hali Fieramilano usytuowanej nieopodal centrum Milanu. Mi udało dotrzeć się na event w piątkowe popołudnie i miałem na zwiedzanie około 3h.

Hala była podzielona na część wystawową oraz strefę związaną z panelami dyskusyjnymi oraz organizowanymi wraz z wystawą zawodami. Cała impreza była zorganizowana przez SCA Europe, czyli, organizację zrzeszająca firmy z branży kawy speciality.

Na miejscu można było się napić kawy dosłownie na każdym metrze kwadratowym, a zapachu naparu już się nie czuło bo on po prostu był. Ja wciągu 3h wypiłem chyba 5 albo 6 espresso. Z mojego punktu widzenia event był o tyle interesujący, gdyż chciałem zacieśnić dotychczasową współpracę z firmami włoskimi, która zaczęła się dość udanie, pomimo przeciwności losu w postaci Covid oraz załamania gospodarczego oraz chciałem nawiązać współpracę z dobrym producentem młynków, a mój wybór padł na Fiorenzato i pomimo iż mogłem urazić Pana Carlo, twierdząc, że kłamie, mówiąc, że Fiorenzato jest z Wenecji(Ja byłem przekonany, że z Genui) to ostatecznie udało mi się dopiąć swego i młynki Fiorenzato są dziś w ofercie naszego sklepu, a historia jest o tyle ekscytująca, gdyż Pan Carlo pracuje w Fiorenzato, jak twierdzi 50 lat.

Spotkałem się także z przedstawicielami PROFITEC i miałem okazję zobaczyć przed premierowo ekspres PROFITEC GO, który prezentował się wyśmienicie, a Niemcy oczywiście wystawili całą paletę kolorów. Ponadto na stoiskach Profiteca i ECM, można było zobaczyć większość sztandarowych modeli tych brendów.

Udało mi się jeszcze zwiedzić kilka stoisk, z którymi jakby to powiedzieć nie wiązałem jakiś planów z moją firmą, ale zwiedziłem je ponieważ, część z nich prezentowało produkty, które trzeba zobaczyć, czyli np. piece do palenia kawy, czy też porcelanę. Swoje stoiska miły Motta oraz DVG, gdzie także zostałem miło przyjęty i udało mi się zamienić kilka zdań z osobami z którymi na co dzień łączy nas tylko e-mail.

Quick Mill zaprezentował ciekawy model hybrydowy dla profesjonalistów, którego zaprojektowanie trwało około 2 lata. Maszyna wyposażona jest w 3 grupy zaparzające, a ekstrakcję uruchamia się dźwignią umieszczoną nad kolbą, która ma poziomy uchwyt, umożliwiający złapanie jej w poziomie.

Jak na ograniczone możliwości czasowe, jestem bardzo zadowolony ze swojego pobytu na tym evencie, oczywiście oceniam organizację na najwyższą możliwą notę i mam nadzieję, iż w przyszłości będę miał jeszcze okazję wziąć udział w tej serii wydarzeń.