Wszystko co świadczy o espresso
10 maja, 2023
W tym poście przyglądniemy się espresso, a dokładniej opiszemy parametry i znaki, które powinny świadczyć o tym, że przygotowywane przez nas espresso jest prawidłowe:
- czas przygotowania – jeżeli przygotowywaliśmy nasze espresso w przedziale czasowym od 25 do 35 sekund to jest to jedna z wytycznych, która przybliża nas do idealnego smaku.
- ilość kawy w kolbie – obecnie do przygotowania idealnego espresso używa się od 14 do 22 gram kawy, a opcjonalnie jest to od 16 do 18g, aby spełnić ten warunek, należy użyć sitka do podwójnego espresso, użycie podwójnej porcji kawy na pewno przybliża nas do oczekiwanej pełni smaku.
- ubicie kawy tamperem z odpowiednim naciskiem – uważa się, iż ubicie kawy pod naciskiem 25 kg na kawę znajdującą się w kolbie sprawi, że wydobędziemy z kawy jej najszlachetniejsze walory.
- temperatura wody – też powinna być odpowiednia, uważa się, że idealne espresso powstaje w temperaturze około 89-95 stopni.
- kolor kawy podczas ekstrakcji – podczas przygotowywania kawy naszym urządzeniem możemy zaobserwować, że kolor “strumyczka” kawowego wydobywającego się z naszej kolby na początku ma ciemno brązowy kolor, by z kolejnymi sekundami robić się coraz jaśniejszym, jeśli nasza kawa zaczyna mieć blado-żółty kolor to jest to znak, iż wszystkie najważniejsze walory z naszej kawy zostały wydobyte.
- crema, czyli kawowa pianka – na powierzchni naszej kawy powinna utworzyć się gęsta jasno brązowa pianka, która świadczy o walorach naszego espresso, pianka powinna być gęsta, a jeśli jest sztywna to jeszcze lepiej, a jeśli używamy do kawy cukru to po wsypaniu w naszą piankę powinien on bardzo powoli opadać razem z pianką.
- cielistość i konsystencja – nasze idealne espresso powinno mieć cielistą konsystencję podczas ekstrakcji, tzn. oprócz ciemnobrązowego koloru, kawa wydobywająca się z portafiltra powinna przypominać swoją konsystencją lejący się olej lub oliwę, tak przygotowana kawa pozwala na jeszcze głębsze poznanie smaku.
- ilość kawy – stosując się do powyższych znaków, powinniśmy uzyskać od 25 do 35 ml naszego idealnego espresso.
- grubość mielenia – ostatnim, a jakże istotnym parametrem niezbędnym do przygotowania dobrego espresso jest grubość zmielenia ziarna, bez odpowiednio zmielonej kawy nie jesteśmy w stanie przygotować espresso, tak, aby przy zastosowaniu powyższych znaków nasze espresso wyszło prawidłowe
- body – jest to definicja, którą ciężko opisać słowami, a łatwiej ją sobie wyobrazić. Jest to część kawy w filiżance pod cremą, której smak jesteśmy w stanie określić mocząc usta pod pianką i próbując kilku pierwszych kropel espresso, siorbiąc je delikatnie ustami i językiem. Body dobrze przygotowanego espresso, zawiera trochę cremy, która miesza się z samą częścią płynną. Właśnie tak można sobie wyobrazić to kawowe “ciało”. To właśnie po spróbowaniu body jesteśmy w stanie rozpoznać pierwsze nuty smakowe i na tej podstawie wywnioskować dalszy smak kawy.
- słodycz – miara słodyczy nie jest taka sama dla każdego espresso i zależy od użytych ziaren. Większość kaw z gatunku Arabiki jest delikatnie słodka w smaku, natomiast mieszanki zawierają w sobie mniej kawowej słodyczy.
- aromat – dobrze przygotowane espresso charakteryzuje się mocnym intensywnym aromatem, który jest w stanie przyciągnąć i skupić uwagę z bardzo dużej odległości.
Powyższe wytyczne i parametry, którymi powinniśmy się kierować na pewno przyczynią się do tego, że espresso, które będziemy przygotowywać będzie nam smakować, z czasem każdy użytkownik delikatnie modyfikuje powyższe wytyczne i parametry przygotowując kawę wedle własnego uznania i kieruje się przede wszystkim tym, aby kawa smakowała.