Wszystko co świadczy o dobrym espresso

W tym poście przyglądniemy się espresso, a dokładniej rozważymy wszystkie znaki, które świadczą o tym, iż przygotowywane przez nas espresso będzie nam smakowało. Skupimy się na espresso przygotowywanym za pomocą ekspresu kolbowego profesjonalnego lub pół-profesjonalnego, które można nabyć w naszym sklepie.

1. Czas przygotowania – jeżeli przygotowywaliśmy nasze espresso w przedziale czasowym od 25 do 35 sekund to jest to jedna z wytycznych, która przybliża nas do idealnego smaku.

2. Ilość kawy w kolbie – obecnie do przygotowania idealnego espresso używa się od 14 do 22 gram kawy, a opcjonalnie jest to od 16 do 18g, aby spełnić ten warunek, należy użyć sitka do podwójnego espresso, użycie podwójnej porcji kawy na pewno przybliża nas do oczekiwanej pełni smaku.

3. Ubicie kawy tamperem z odpowiednim naciskiem – uważa się, iż ubicie kawy pod naciskiem 25 kg na kawę znajdującą się w kolbie sprawia, iż wydobędziemy z kawy jej najszlachetniejsze walory.

4. Temperatura wody – też powinna być odpowiednia, uważa się, iż idealne espresso powstaje w temperaturze około 92-93 stopnie, jednak możliwe są odchylenia po 5 stopni w dół oraz w górę od standardu w zależności od posiadanego ekspresu lub użytego ziarna kawy.

5. Kolor kawy podczas ekstrakcji – podczas przygotowywania kawy na naszym urządzeniu możemy zaobserwować, iż kolor „strumyczka” kawowego wydobywającego się z naszej kolby na początku ma ciemno brązowy kolor, by z kolejnymi sekundami robić się coraz jaśniejszym, jeśli nasza kawa zaczyna mieć blado-żółty kolor to jest to znak, iż wszystkie najważniejsze walory z naszej kawy zostały wydobyte.

6. Crema vel pianka – na powierzchni naszej kawy powinna utworzyć się gęsta jasno brązowa pianka, która świadczy o walorach naszego espresso. Pianka powinna być gęsta, a jeśli jest sztywna to jeszcze lepiej, a jeśli używamy do kawy cukier to po wsypaniu w naszą piankę powinien on bardzo powoli opadać razem z pianką.

7. Cielistość vel konsystencja – nasze idealne espresso powinno mieć cielistą konsystencję podczas ekstrakcji, tzn. oprócz ciemnobrązowego koloru, kawa wydobywająca się z portafiltra powinna przypominać swoją konsystencją lejący się olej lub oliwę z oliwek. Tak przygotowana kawa pozwala na jeszcze głębsze wyczucie smaku.

8. Ilość espresso – stosując się do powyższych znaków, powinniśmy uzyskać od 25 do 35 ml naszego idealnego espresso.

9. Grubość mielenia – ostatnim, a jakże istotnym elementem niezbędnym do przygotowania dobrego espresso jest grubość mielenia ziarna, bez odpowiednio zmielonej kawy nie jesteśmy w stanie przygotować espresso, tak, aby każdy z powyższych znaków i wytycznych miało sens.

Oczywiście wszystkie te znaki przestają mieć znaczenie, gdy preferujemy inny rodzaj kawy, np. przygotowywany za pomocą ekspresu przelewowego lub metod przelewowych. Nie można też zapomnieć o fanach kawy „parzuchy”, których ciągle jest wielu w otoczeniu każdego z nas. My jednak jesteśmy przekonani, że dobrze przygotowana kawa za pomocą ekspresu profesjonalnego lub pół-profesjonalnego, pozostawia po sobie tak pozytywne wrażenie, że po spróbowaniu takiej kawy, nie chce się już pić kawy przygotowywanej w inny sposób. Zapraszamy także do przeczytania artykuły o tym Jak przygotować idealne espresso?