Akcesoria

Decydując się na zakup ekspresu, możemy być spokojni, że nasz wybrany model wyposażony jest w zestaw z niezbędnymi do przygotowania kawy akcesoriami. Większość producentów pakuje akcesoria w dodatkowe eleganckie pudełka wraz z ekspresami w których akcesoria są ładnie poukładane i wyeksponowane. Standardowo w takim zestawie jest 1 portafilter z pojedynczą wylewką oraz 1 portafilter z podwójną, czasami zdarza się, że jest tylko 1 portafilter. W naszym pudełku znajdziemy także tamper(obecnie w standardzie są profesjonalne tampery wysokiej jakości), a także filtr pojedynczy i podwójny oraz szczoteczkę do czyszczenia grupy. Często w zestawach z akcesoriami znajdziemy także wężyki do podłączenia wody i kanalizacji, ale to akurat zdarza się tylko w przypadku ekspresów z pompą rotacyjną lub gastronomicznych bo takie ekspresy mają możliwość bezpośredniego podłączenia. Lista niezbędnych akcesoriów nie jest specjalnie długa, ale warto wiedzieć bez czego nie uda nam się przygotować smacznej kawy i do czego służy dany przedmiot.

1. Tamper.

Inaczej ubijak, jest to akcesorium do ubijania kawy w filtrze. Najczęściej wykonany jest on z drewna(drewniana rączka) lub tworzywa sztucznego oraz kawałka polerowanej stali nierdzewnej w kształcie okręgu. Warto pamiętać, iż przyjmuje się, że siła nacisku tampera na porcję kawy w filtrze powinna wynosić około 20-30kg, tak ubita kawa poddana działaniu wody pod ciśnieniem gwarantuje nam uzyskanie smacznego espresso.

2. Filtr.

Inaczej sitko, wykonane z elektropolerowanej stali nierdzewnej wysokiej jakości, nacinane laserowo, jest to akcesorium, w którym umieszczamy naszą porcję kawy. Filtr jest na wyposażeniu każdego ekspresu kolbowego, czy to dźwigniowego. Do przygotowywania espresso, używa się filtrów na pojedynczą(7-9g) porcję oraz podwójną (od 12 do 22g). Obecnie rynek zdominowany jest przez włoskiego producenta filtrów IMS, który produkuje filtry praktycznie dla większości producentów ekspresów, a także produkuje swoje wersje filtrów do tych ekspresów, różniące się od tych producenckich np. metodą perforacji, użytym materiałem, czy też kształtem. IMS urozmaicił także ofertę filtrów o filtry z różnymi dozami oraz ilościami pojedynczych otworów. Każdy użytkownik znajdzie w ofercie firmy coś dla siebie, a użycie filtrów z oferty komercyjnej gwarantuje dodatkowe wrażenia smakowe, ponieważ rodzaj filtra, a przede wszystkim jego jakość, także wpływa na przebieg ekstrakcji. Oczywiście na rynku pojawiają się także nowi producenci filtrów, którzy próbują zaskoczyć konsumentów swoimi nowinkami.

3. Kolba.

Portafilter, jest to przyrząd, niezbędny do przygotowania espresso, o ile użycie np. tampera możemy zastąpić ubiciem kawy palcem(z czym spotkałem się kilka razy we włoskich kawiarniach), jednak tego nie polecam o tyle przygotowanie, kawy bez portafiltra jest nie możliwe. Portafilter to nasz dom dla filtra i tak skomponowany duet, wraz z porcją kawy, umieszczony w grupie zaparzającej, jest fundamentem przyszłego espresso, wystarczy jeszcze podnieść dźwignię uruchamiającą pracę ekspresu lub włącznik i za chwilę, będziemy obserwować wydobywające się z wylewki espresso.

4. Odbijak lub szuflada na fusy.

To przedmiot, który nie jest niezbędny, aczkolwiek z pewnością ułatwi nam korzystanie z ekspresu. Po skończonej ekstrakcji, powinno się wykonać czynność opróżnienia filtra z wykorzystanej kawy. Oczywiście można próbować wyrzucać tą kawę bezpośrednio do kosza lub np. do woreczka foliowego, jednak już w tym pierwszym przypadku nasz portafilter będzie miał kontakt z bakteriami znajdującymi się w obrębie kosza, a woreczek foliowy zawsze się może podrzeć lub podwinąć i zrobimy sobie tylko sporo bałaganu. Odbijak to wydatek rzędu 100-200zł i możemy mieć pewność, że wydane pieniądze dobrze zainwestowaliśmy. Dostępne na rynku odbijaki są wykonane z bardzo dobrej jakości materiałów i przede wszystkim są bardzo solidne, jeżeli uderzymy w taki odbijak, jakby nie patrzeć dość sporym kawałkiem metalu, jakim jest portafilter to zarówno on jak i odbijak będą nadal całe i mimo to będą nam bardzo długo służyć.

5. Szczoteczki do czyszczenia oraz pędzelki.

To akcesoria związane z czyszczeniem naszego urządzenia. Jeśli zależy nam na zachowaniu czystości w obrębie naszego stanowiska baristycznego, czy to w domu, czy w kawiarni, musimy mieć na wyposażeniu szczoteczki oraz pędzelki. Szczoteczki służą do mycia przestrzeni w doku, grupy zaparzającej i są przeważnie wykonane z twardego tworzywa sztucznego. Pędzelki natomiast służą do czyszczenia filtrów po resztkach kawy oraz zbierania nieczystości, w obrębie młynka, czy to ekspresu. Warto zainwestować w specjalistyczne produkty tego typu, gdyż są one wyprodukowane z materiałów odpornych na wysokie temperatury, a także ich rozmiary dostosowane są do ich zadań związanych z konserwacją poszczególnych części ekspresu.

 

6. Dysk poziomujący.

Jest to akcesorium, które nie jest niezbędne, jednak jest bardzo popularne i wielu baristów chętnie sięga po ten produkt. Na rynku dostępne są dyski o średnicach 53, 57 oraz 58mm. Dysk poziomujący należy użyć zaraz po wyspaniu naszej porcji kawy do filtra. Dzięki zastosowaniu dysku, kawa w filtrze zostaje równomiernie rozprowadzona po całej powierzchni filtra, dzięki czemu proces ekstrakcji jest jeszcze bardziej precyzyjny, a woda przenikająca przez kawę analogicznie będzie przenikać w sposób równomierny.

 

7. Kołnierz do kolby.

To akcesorium, którego używa się podczas mielenia kawy. Dzięki użyciu kołnierza, który zakłada się na filtr, kawa nie wydostaje się poza obręb portafiltra, a także, dzięki jego użyciu, kawa trafia w sam środek filtra, co również przyczynia się do jej równomiernej dystrybucji.

 

8. Dzbanek do mleka.

Akcesorium, które nie jest Ci potrzebne jeśli pijesz espresso. Dzbanek do mleka jest niezbędny dla osób, które oprócz espresso raczą się kawami na bazie mleka. Jeżeli kupiliśmy ekspres z dyszą spieniającą to zrobiliśmy to dla tego ponieważ chcemy przygotowywać kawy mleczne. Użytkownicy domowi w zdecydowanej większości korzystając z dzbanków o pojemności 300-350ml, rzadziej o pojemności 500-600ml. W tych pierwszych spokojnie przygotujemy kawę zarówno na cappuccino jak i do latte macchiato. Większe dzbanki mają głównie zastosowanie w restauracjach i kawiarniach, gdzie np. przygotowuje się kilka kaw mlecznych na raz. Warto pamiętać, że optymalna temperatura mleka, w której uwalnia ono ze swojej struktury zawarte w nim cukry mleczne to 65°, a w ofercie akcesoriów można znaleźć termometry dedykowane do spieniania mleka.

 

9. Pozostałe akcesoria o których warto pomyśleć w kontekście naszego warsztatu baristycznego:

  • ściereczki baristyczne
  • zaczep do ściągania filtrów
  • prysznic grupy zaparzającej
  • podstawa pod tamper
  • mata pod tamper
  • waga do odmierzania porcji kawy

10. Zawór flow control.

Jest to przedmiot na pograniczu grupy akcesoriów, a dodatkowego wyposażenia ekspresu, gdyż składa się z kilku części. Zawory flow control stosowane są w ekspresach z grupą zaparzającą E-61 oraz w kilku ekspresach z grupą producencką. W przypadku grupy E-61 zawór jest dodatkowym produktem, który można dodatkowo zamontować w ekspresie, a robi się to poprzez wykręcenie popularnego grzybka z grupy E-61, wyjęcia elementów znajdujących się z górnej części grupy zaparzającej i na ich miejsce wkręcenie zaworu i manometru. Można tę czynność wykonać samodzielnie, wymaga ona użycia odpowiedniego klucza(najlepiej regulowanego), warto pamiętać, alby elementy zewnętrzne grupy i zaworu osłonić np. taśmą izolacyjną, żeby ich nie porysować. Zamontowanie zaworu, daje nam możliwość manualnej regulacji ciśnienia w zakresie od 1 do 16 barów, ekstrakcja z użyciem zaworu daje nam możliwość odkrycia nowego przebiegu ekstrakcji i poznania nowych smaków z dotychczas eksploatowany ziaren.