Co należy wiedzieć otwierając kawiarnię ?
Własna kawiarnia? To dwu członowe pytanie przewija się przez głowy i umysły wielu ludzi na całym świecie, głownie tych, którzy cenią sobie zarówno poranną jak i popołudniową małą czarną. Własna kawiarnia to pomysł na biznes, który może, ale nie musi wypalić. Aby skutecznie prowadzić własną kawiarnię należy zdać sobie sprawę z kilku istotnych szczegółów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nie istotne.
Po pierwsze woda. Jedną z najważniejszych kwestii, którą musimy mieć „dopiętą” jest kwestia naszej wody, a mianowicie powinniśmy mieć dostęp do bieżącej wody oraz kanalizacji w naszym lokalu, ale też przede wszystkim musimy zdać sobie sprawę, iż naszą wodę musimy filtrować. Możemy do tego użyć specjalnych filtrów, które oferuje kilka firm na rynku, ale możemy także użyć zmiękczacza wody np. DVA, które są dostępne w naszej ofercie. Są to zmiękczacze, które w zupełności wystarczają na zaspokojenie potrzeb ekspresu 1-2-3 grupowego a technologia oparta na wkładzie żywicznym sprawia po pierwsze łatwość w obsłudze a po drugie gwarantuje wysoką jakość wody.
Przygotowywanie kaw to kwestia w której istotna jest kolejność przygotowywania oraz korzystania z kolb. Są to moim zdaniem bardzo ważne mankamenty i szczegóły na które nie zawsze bariści zwracają uwagę. Po pierwsze pojedyncze espresso należy przygotowywać z pojedynczej wylewki i pojedynczego filtra. Wiem, że wielu właścicieli kawiarni twierdzi, że powinno ono być przygotowywane z podwójnej porcji. Gdzie więc jest ten błąd? A mianowicie espresso przygotowane z pojedynczej porcji jest delikatniejsze – to po pierwsze a po drugie zużywamy na nie mniej kawy. A gdzie tu racja? A mianowicie przygotowując espresso w ten sposób jest duża, szansa, że nasz klient wróci po kolejną kawę i zostawi w naszej kawiarni kolejne kilka zł za kawę. Tyle i aż tyle.
Jeśli chodzi o przygotowywanie kaw mlecznych to zasada jest podobna. Należy mieć świadomość, że podwójna wylewka powinna służyć tylko w przypadku przygotowywania 2 kaw jednocześnie. Warto tutaj rozważyć taką sytuację, kiedy obsługujemy klienta i zamówił on już kawę i np. obsługujemy go jeszcze przy kasie i wchodzi do naszego lokalu kolejna osoba to wtedy warto rozważyć scenariusz obsłużenia tej osoby od razu, aby przygotować dwie kawy równocześnie za pomocą podwójnej wylewki i podwójnego filtra.
Na pewno te 3 kwestie są bardzo istotne jeśli myślimy o sukcesie naszej kawiarni. Oprócz tego warto rozważyć rozbudowanie menu o kawy smakowe, deserowe, itp., a także wzbogacenie naszej oferty o produkty cukiernicze., tutaj jednak byłbym ostrożny a mianowicie należy wprowadzać takie produkty stopniowo i w miarę możliwości sprzedażowych w raz z rozwojem naszej kawiarni.
Nie bez znaczenie jest dobór ekspresu, pisałem już o tym w poprzednim poście, ale przypomnę tylko, iż w przeciętnej polskiej kawiarni optymalnym rozwiązaniem jest ekspres dwu grupowy z perspektywą wymiany na większy w przyszłości. Ważnym czynnikiem, który ma wpływ na sukces jest lokalizacja takiego miejsca aczkolwiek jest wiele miejsc na kawiarnianej mapie Polski, które znajdują się często niemal w jakiś zaczarowanych lokalizacjach na przysłowiowym „odludziu” a radzą sobie takie kawiarnie znakomicie, dzięki wyśmienitej obsłudze no i kawie najwyższej jakości.
Wiadomo, że najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na ten biznes jest smak kawy. Nasza kawa musi być perfekcyjna, zarówno espresso jak i kawy mleczne zawsze i o każdej porze muszą być przygotowane na najwyższym poziomie. Jeśli nasza kawiarnia jest otwarta do 17 nie ma mowy aby barista mył ekspres o 16:45.
Kolejnym bardzo istotnym czynnikiem mającym wpływ na powodzenie naszego projektu jest bez wątpienia posiadanie umiejętności latte art. Wiem z doświadczenia i rozmów z właścieilami kawiarni, że nabycie umiejętności rysowania na kawie potrafi kilkukrotnie zwiększyć ilość potencjalnych i powracających klientów. Najlepiej jeszcze przed otwarciem przeszkolić personel. W Polsce funkcjonuje kilka szkół, które organizują szkolenia dla potencjalnych baristów, a mistrzowie w tej dziedzinie z regóły posiadają swoje kawiarnie i swoimi umiejętnościami przyciągają na prawde duże grono klientów.
Reasumując otwarcie kawiarni to poważne wyzwanie i śmiem twierdzić, że być może tylko 50% osób decydujących się na ten rodzaj zarobku odnosi sukces. Na pewno bardzo ważne jest indywidualne podejście do klienta, nawiązanie relacji z klientami i zdobycie bazy stałych klientów. Osoby pijące dobrą kawę jeśli trafią na dobrą kawę np. w pobliżu swojej pracy potrafią być po pierwsze bardzo lojalne a po drugie nie żałują pieniędzy na dobrze przygotowany napój.