Właśnie znaleźliśmy się w sklepie internetowym oferującym ekspresy kolbowe i z zaciekawieniem przyglądamy się dostępnej ofercie. Wpis przygotowaliśmy z myślą o osobach, które mają już wiedzę na temat dostępnych urządzeń, ale też takich, które zobaczyły je w naszym sklepie po raz pierwszy. Kiedy już znajdziemy się w sytuacji dokonania wyboru, warto mieć wiedzę, która przybliży nas do wymarzonego zestawu, a jaśniej być zadowolonym z zakupu, a tak się stanie, gdy będziemy zadowoleni z kawy, którą przygotujemy za pomocą wybranego sprzętu. Podejmując decyzję powinniśmy sugerować się kilkoma kryteriami, a także powinniśmy być świadomi wyborów z pośród poszczególnych rozwiązań technicznych odpowiadających za konkretne zadania często wpływające bezpośrednio na smak kawy.

1. Kryterium pitej kawy.

Jeżeli pijemy dużo kawy z mlekiem, to wyboru ekspresu powinniśmy dokonać z pośród urządzeń, których właściwości techniczne będą sprzyjające do przygotowywania kaw z mlekiem. Możemy wybierać z ekspresów z blokiem termicznym oraz dyszą spieniającą, które to ekspresy pozwalają na przygotowanie kawy o „przyzwoitym smaku” i szybko się nagrzewają. Taki ekspres jest w stanie przygotować smaczną kawę, która będzie smakować, ale nie będzie to za pewne kawa, którą się pamięta lub po którą się wraca i przysłowiowo rozpływa się nad jej smakiem. Rozwiązaniem, które wykorzystano na przestrzeni lat, a które sprawdza się w przygotowywaniu kaw z mlekiem jest zastosowanie wymiennika ciepła. Ekspresy z tym rozwiązaniem gwarantują możliwość zaparzania espresso oraz spienianie mleka jednocześnie i wszyscy fani mlecznych specjałów kawowych będą usatysfakcjonowani. Rozwiązanie Top, to zdecydowanie ekspres dwu bojlerowy, który jest wyposażony w jeden bojler do ekstrakcji oraz drugi do spieniania mleka oraz nalania gorącej wody. To rozwiązanie podobnie jak ekspres z wymiennikiem ciepła, umożliwia jednoczesne spienianie mleka oraz przygotowywanie espresso. Jego przewagą nad pozostałymi jest fakt, iż można dowolnie odłączać bojlery i przede wszystkim ma on możliwość ustawienia temperatury dla każdego bojlera z osobna. Jeżeli jesteśmy smakoszami espresso i tylko tę kawę pijamy, to powinniśmy rozważyć zakup prostego ekspresu jednogrupowego. Na rynku jest dostępnych kilka takich urządzeń, najczęściej z popularną grupą E-61. Gdy natomiast pijemy nie co więcej espresso, ale też zdarza nam się picie kaw mlecznych to proponował bym zakup ekspresu dwu bojlerowego, w którym tak jak już pisałem, możemy wyłączyć jeden z bojlerów i dowolnie ustawiać temperaturę. Rozważając zakup z ekspresu z wymiennikiem ciepła pod kątem picia espresso brał bym pod uwagę jedynie w przypadku, gdy mniej niż połowa pitych przez nas kaw to było by espresso.

2. Regulator temperatury PID. 

Regulator PID, jest to regulator, który umożliwia nam regulację temperatury wody oraz pary, a także dodatkowo wyposażony jest w stoper ukazujący czas trwania ekstrakcji oraz możliwość włączenia trybu EKO. Moim zdaniem jest to dodatek ekspresu w który warto zainwestować i rozważyć wyższą cenę urządzenia. Zastanawiając się nad zakupem ekspresu będziemy stali nad wyborem urządzenia z regulatorem lub bez. Problem rozwiąże się w przypadku ekspresów dwu bojlerowych, gdyż w standardzie wyposażone one są w regulator PID. Sytuacja skomplikuje się w przypadku ekspresów z wymiennikiem ciepła. Rozważając zakup z tej grupy ekspresów mamy ten wybór. Osobiście, gdybym decydował się na zakup ekspresu z wymiennikiem ciepła, to skłaniał bym się ku wyborze ekspresu bez regulatora, a to dla tego, iż moim zdaniem, różnica w cenie pomiędzy tymi typami ekspresów z i bez regulatora jest spora, a także zalety z posiadania regulatora PID w ekspresie z wymiennikiem ciepła nie są, aż tak istotne. Należy przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania kawy z ekspresem z wymiennikiem bez regulatora PID. Sytuacja jest nie co bardziej klarowna w przypadku ekspresów jedno grupowych do espresso. Tutaj warto zainwestować w regulator, a samo korzystanie z niego podczas codziennego przygotowywania kawy będzie dodatkową frajdą i rozrywką, mam tu na myśli porównywanie smaków kaw w różnych temperaturach.

3. Pompa wody.

Stając przed wyborem pompy powinniśmy zastanowić się nad tym ile kaw będziemy przygotowywać oraz jakiego rodzaju będą to kawy. Ekspresy do użytku domowego, wyposażone są w pompy wibracyjne lub pompy wody rotacyjne. Myślę, że można śmiało powiedzieć o podziale 50/50 pomiędzy urządzeniami z przypisaniem pierwszej grupie ekspresów do kwoty około 7500zł, z małymi wyjątkami oraz drugiej grupie ekspresów droższych i wyższej klasy. Pompa wibracyjna zdecydowanie sprawdzi się, gdy korzystamy z ekspresu sporadycznie, ale też dostępne urządzenia potrafią być bardzo wydajne, nie bez znaczenia jest fakt, iż dość długo producenci ekspresów swoje urządzenia wykonywali tylko w oparciu o pompy wibracyjne, dopiero około 20-25 lat temu powstały pierwsze urządzenia z pompami rotacyjnymi, ale przecież ekspresy produkowane są już blisko 120 lat, to powinien być wiążący argument za tym, iż pompy wibracyjne, też zdają egzamin. Zaletą pompy rotacyjnej, jest jej duża wydajność, jest to pompa o bardzo małym stopniu awaryjności oraz często pada wyborem konsumentów, ponieważ jest cichsza od pomp wibracyjnych(tu należy nadmienić, iż są ekspresy z popami wibracyjnymi, które mają podwójne ściany obudowy, aby wyciszyć pracę pompy). Pompa rotacyjna zapewnia również większą stabilność ciśnienia podczas całego procesu ekstrakcji, regulacja pompy rotacyjnej jest również nie co bardziej precyzyjna, ponadto ekspresy z pompą rotacyjną bardzo często można podłączyć do bezpośredniego ujęcia wody, czego nie można zrobić w przypadku pomp wibracyjnych, minusem pompy rotacyjnej są jej gabaryty przez co montowane są one głównie w ekspresach dwu bojlerowych oraz niektórych HX.

4. Grupa zaparzająca.

Chyba jesteśmy w najciekawszym miejscu, jeśli chodzi o to jakiego wyboru możemy dokonać, a to dla tego, iż przysłowiowo „jest w czym wybierać” i ponadto odnalezienie grupy o której byśmy powiedzieli ideał jest mało prawdopodobne. Dzieje się tak, iż zdecydowana większość producentów zaprojektowała, swoje własne grupy zaparzające, a dla nie których udoskonalanie swoich grup jest tak ważnym punktem działalności jak niemal konstruowanie co raz lepszych silników przez producentów super szybkich samochodów. Mamy obecnie dostęp do grup, które w większości przypadków zaspokoją nasze potrzeby pod każdym względem. Najpopularniejszą i najbardziej cenioną grupą jest grupa zaparzająca o prostej nazwie E-61. Powstała ona w latach 60′, XX wieku i nie przerwanie jest produkowana w taki sam sposób. Grupa ta znakomicie sprawdza się w przygotowywaniu espresso, a jej konstrukcja sprawia, iż temperatura potrafi zachować stały poziom przez cały proces ekstrakcji i czasu czuwania. Grupy producenckie są zrobione w taki sposób, aby także sprostać wymaganiom klientów w kwestii jakości espresso. Grupa nie ma wpływu na to jak będzie smakować nasze mleko. Z ekspresów dostępnych w naszym sklepie, w oparciu o grupy producenckie mamy styczność z ekspresami firmy Quick Mill, gdzie o grupę producencką oparte są modele SUNNY z możliwością programowania ekspresu aplikacją Wi-fi. Swoją grupę ma Elektra, która buduje ekspresy dźwigniowe w oparciu o tą samą grupę od blisko pół wieku, a także ekspres Elektra VERVE, który zbudowany jest w oparciu o grupę saturacyjną, a VERVE jest ekspresem wyższej klasy. Trzeba także zauważyć dźwigniowy Profitec, czy też grupę którą zastosowano w małych i stosunkowo tanich ekspresach Profitec GO, która na pewno spełniła oczekiwania nie tylko konsumentów, ale także i inżynierów, którzy ją zaprojektowali. Na rynku jest około 30 znaczących producentów ekspresów i oprócz grup producenckich na bazie których zbudowane są ekspresy z naszej oferty, można rozejrzeć się za innymi rozwiązaniami. Uważam, że wybór grupy zaparzającej jest to kwestia indywidualna i tutaj nie jestem w stanie wskazać jednego faworyta, chodź osobiście cenię sobie bardzo grupę E-61 i na początek przygody z ekspresami uważam ją za słuszny wybór, a prawdopodobnie po takim zakupie już jej nie wymienimy na inną. Uważam, że wiedza na ten temat, jest pomocna, aby zgłębić w jaki sposób działa ekspres kolbowy oraz będzie pomocne podczas naszej drogi do naszego idealnego espresso co jest odwiecznym celem każdego sympatyka kawy, więc pozostawiam tą kwestię w kategorii lekcji dla rozpoczynających przygodę z kawą.

5. Pozostałe.

Oprócz wspomnianych wyżej kryteriów wyboru, które powinniśmy wziąć pod uwagę warto wiedzieć o istnieniu takich parametrów jak:
– moc ekspresu co będzie wpływać na zużycie prądu
– możliwość włączenia trybu EKO
– wymiary ekspresu(warto zmierzyć przed zakupem miejsce w którym ekspres ma się znaleźć, czy na pewno jego położenie będzie stabilne, większość urządzeń wyposażona jest w regulowane stopki na których oparte jest całe urządzenie)
– umiejscowienie zbiornika na wodę – większość ekspresów ma zbiornik znajdujący się z tyłu obudowy, jednak są takie ekspresy z których zbiornik wyciąga się z jednej ze stron, lub np. jest położony obok ekspresu i połączony rurką zaciągającą wodę. Warto w tym wypadku zastanowić się, czy nad ekspresem nie będzie szafki, która będzie uniemożliwiała wyciągnięcie zbiornika lub gdy zbiornik będzie wyciągany np. z prawej strony to czy z lewej strony znajdzie się miejsce na młynek do naszego ekspresu i czy będziemy go w stanie wyciągnąć.
– wyposażenie w dysze do pary
– wyposażenie w dysze do gorącej wody
– bezpośrednie podłączenie do wody, które umożliwi podłączenie filtra lub zmiękczacza wody

Moim zdaniem, warto przed dokonaniem wyboru skonsultować się z kimś, kto ma wiedzę na temat ekspresów, a także porozmawiać z osobami, które interesują się tym zagadnieniem. Osobiście jestem zwolennikiem teorii, iż najlepszym modelem do podejmowania decyzji jest przysłowiowa „burza mózgów”, wiadomo jednak, że w przypadku wyboru ekspresu nie jesteśmy w stanie zaangażować wielu osób jednocześnie w nasze rozważania, stąd uwagi od bardziej doświadczonych od nas użytkowników powinny być przez nas dokładnie przeanalizowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *