Jaki ekspres wybrać do kawiarni lub restauracji ?
Jaki ekspres do biznesu wybrać? Aby odpowiedzieć na to pytanie najpierw trzeba się zastanowić w jakim biznesie może nam się przydać dany ekspres. Branże, które mogą być zainteresowane takim ekspresem to na pewno branża hotelarska, restauracyjna i kawiarniana. Wiadomo, że ekspres kolbowy można postawić w każdej firmie bez względu na branżę, jeśli tylko ma to sens.
Kolejne pytanie na jakie musimy sobie odpowiedzieć to to po co nam ten ekspres i jakich korzyści oczekujemy od takiego zakupu? Jeśli prowadzisz restaurację i serwujesz potrawy z górnej półki a w Twoim menu dominują wykwintne i drogie potrawy prawdopodobnie Twoi goście nie będą tak bardzo skupiać się na tym jaki masz ekspres, aczkolwiek jeśli zdecydowałeś się na zainwestowanie w taki biznes to powinieneś rozważyć zakup ekspresu co najmniej 2-grupowego ze średniej półki. Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny w którym podajesz na przykład kuchnię polską i Twoje menu jest zbudowane z potraw w średniej półce cenowej to prawdopodobnie taki sam wybór będzie dla Ciebie korzystny, aczkolwiek powinien także wystarczyć dobrej jakości ekspres 1-dno grupowy, ale z 2 bojlerami taki jak np. Elektra VERVE. Tak jak już wspomniałem w tego typu przedsięwzięciach kawa jest tylko dodatkiem nie warto tutaj inwestować w ekspresy 3-4 grupowe o wartości od 40 000zł w górę.
Jeśli posiadasz naprawdę duży lokal, mnóstwo stolików, a Twoja restauracja jest codziennie odwiedzana to idealnym wyborem będzie właśnie taki ekspres 3-4 grupowy. Tego typu ekspresy oferuje firma Elektra, która słynie z produkcji znakomitych urządzeń do restauracji i kawiarni. Należy tutaj uwzględnić fakt, że na ekspres trzeba bardzo często poczekać, aż firma go wyprodukuje i może to potrwać nawet do roku.
Kolejny biznes, w którym posiadanie ekspresu kolbowego jest nie zbędne to kawiarnia. Wiadomo, że jeśli wstawilibyśmy do kawiarni ekspres automatyczny to możemy być pewni, że klienci do nas nie wrócą. W biznesie kawiarnianym należy założyć, że optymalnym rozwiązaniem jest rozpoczęcie pracy na ekspresie 2 -grupowym. Spokojnie wystarczy ekspres w budżecie do 15 000zł i moim zdaniem należy założyć, że powinniśmy wymienić ekspres na większy po zdobyciu odpowiedniej liczny stałych klientów. Można też spróbować rozkręcać swój biznes od ekspresu 1-dno grupowego i po kolei w miarę przypływu klientów przechodzić kolejno na ekspres 2-3-4, a nawet 5 grupowy w zależności od chociażby liczby stolików no i wiadomo ilości sprzedawanych kaw.
Jeśli chodzi o hotelarstwo to tutaj należy sugerować się potrzebami naszego hotelu i naszych gości. Jeśli nasz hotel oferuje śniadania i goście chętnie z nich korzystają to powinniśmy zakupić taki ekspres 1-2-dno grupowy, wiadomo, że goście z zagranicy chętnie sięgają po kawę, a w szczególności espresso. Jeśli prowadzimy duży hotel z lobby i restauracją to powinniśmy rozważyć zakup dużego ekspresu. W hotelach zwykle zatrzymuję się osoby zainteresowane biznesem i dobrze zorientowane więc taki ekspres będzie podnosił prestiż naszego hotelu.
Ekspres kolbowy na pewno sprawdzi się też w cukierni, ale pod warunkiem, że zlokalizowana jest ona w takim miejscu, gdzie ludzie oczekują kawy dobrej jakości, najczęściej takie miejsca to okolice uczelni, dworców, różnych instytucji, ale także właściciele cukierni w centrach handlowych powinni rozważyć zakup dobrego i solidnego ekspresu kolbowego.
Reasumując zastanawiając się nad zakupem urządzenia powinniśmy wziąć pod uwagę to ilu klientów jesteśmy w stanie obsłużyć, a także chociażby to czy przyciągniemy nowych klientów. Na pewno nie warto przepłacać i trzeba skalować zakup adekwatnie do posiadanego budżetu i możliwości finansowych. Uważam, że warto skupić się bardziej na tym, aby w przyszłości wymienić ekspres na lepszy. Powinniśmy się zastanowić jakie korzyści przyniesie nam taki zakup, a także uwzględnić fakt, iż ekspres do kawy wymaga codziennej uwagi i pielęgnacji, a więc trzeba wziąć pod uwagę to, że będziemy musieli go obsługiwać. Na pewno trzeba się też zastanowić, czy mamy dobre miejsce, aby go zainstalować (optymalnie jest ustawić ekspres tak aby barista stał tyłem do klienta), a także posiadać dostęp do kanalizacji i bieżącej wody.