
Poniżej, przedstawiam, jednostki miar z jakimi będziesz mieć do czynienia w roli domowego baristy, a także udostępniamy podstawowe informacje i fakty z nimi związane.
Temperatura:
- woda do spieniania mleka osiąga temperaturę około 125-130°C;
- idealna temperatura wody do przygotowania espresso to taka pomiędzy 89°C, a 95°C;
- woda z dyszy gorącej wody jest wrząca;
- mleko w temperaturze około 65°C uwalnia zawarte w sobie naturalne cukry, dzięki temu, jeśli dobrze spienia się mleko, to możemy cieszyć się jego naturalną słodyczą, należy pamiętać, iż najlepsze efekty osiąga się używając mleka o nieco wyższej zawartości tłuszczu np. 3,2% lub przeznaczonego dla baristów;
Ciśnienie:
- manometry bojlera kawowego w ekspresach kolbowych posiadają skalę od 0-16 bar;
- przyjmuje się, że idealne ciśnienie do przygotowania espresso, wynosi w przybliżeniu 9 bar i w zasadzie wszystkie ekspresy są ustawione, w taki sposób, aby w trakcie ekstrakcji mierzone ciśnienie miało wartość wynoszącą 9 bar;
- na rynku jest kilka urządzeń, które posiadają programowalne profilowanie ciśnienia, takie rozwiązanie pozwala regulować dowolnie ciśnienie w trakcie ekstrakcji;
- ekspresy z grupą zaparzającą E-61 mogą zostać doposażone w zawór flow control, umożliwiający manualne profilowanie ciśnienia w zakresie od 1 do 16 bar, taki zabieg ma wpływ na uzyskiwany efekt w filiżance;
Litry:
- średnio bojler kawowy ma około 0,75-1 l;
- zbiornik wody ma przeciętnie od 1,5 l do 3 l;
- pojedyncze espresso ma 30 ml;
- podwójne espresso ma 60ml;
- ekspresu z pompą wibracyjną nie da się podłączyć do bezpośredniego przyłącza wody;
Milimetry:
- grupa E-61 ma średnicę ø58mm;
- grupy producenckie z naszej oferty mają różne średnice: ø57mm, ø53m, ø51mm oraz ø49mm;
- średnicę podstawy tampera dobieramy do średnicy grupy lub filtra jakiego używamy;
- aby dobrać odpowiedni filtr do kolby, należy wziąć pod uwagę średnice grupy zaparzającej i model ekspresu;
Wat:
- moc ekspresów mieści się średnio w przedziale od 800 do 1500W, a lwią część tej wartości stanowi moc grzałki;
- moc silników używanych w młynkach do kawy mieści się średnio w przedziale od 350 do 1600W, a często w parze za tą wartością idą obroty silnika;
Minuty i sekundy:
- ekspresy kolbowe dogrzewają się w różnym czasie, możesz spodziewać się, że Twój ekspres nagrzeje się w przedziale od 5 do 15 min., a jest to uzależnione od jego konstrukcji;
- czas mielenia podwójnej porcji ziarna to około 15 do 20 sekund;
- czas ekstrakcji mieści się w przedziale od 25 do 60 sekund;
Życzymy, smacznej kawki.