Poniżej, przedstawiam, jednostki miar z jakimi będziesz mieć do czynienia w roli domowego baristy, a także udostępniamy podstawowe informacje i fakty z nimi związane. 

Temperatura: 

  • woda do spieniania mleka osiąga temperaturę około 125-130°C; 
  • idealna temperatura wody do przygotowania espresso to taka pomiędzy 89°C, a 95°C; 
  • woda z dyszy gorącej wody jest wrząca; 
  • mleko w temperaturze około 65°C uwalnia zawarte w sobie naturalne cukry, dzięki temu, jeśli dobrze spienia się mleko, to możemy cieszyć się jego naturalną słodyczą, należy pamiętać, iż najlepsze efekty osiąga się używając mleka o nieco wyższej zawartości tłuszczu np. 3,2% lub przeznaczonego dla baristów; 

Ciśnienie: 

  • manometry bojlera kawowego w ekspresach kolbowych posiadają skalę od 0-16 bar; 
  • przyjmuje się, że idealne ciśnienie do przygotowania espresso, wynosi w przybliżeniu 9 bar i w zasadzie wszystkie ekspresy są ustawione, w taki sposób, aby w trakcie ekstrakcji mierzone ciśnienie miało wartość wynoszącą 9 bar; 
  • na rynku jest kilka urządzeń, które posiadają programowalne profilowanie ciśnienia, takie rozwiązanie pozwala regulować dowolnie ciśnienie w trakcie ekstrakcji; 
  • ekspresy z grupą zaparzającą E-61 mogą zostać doposażone w zawór flow control, umożliwiający manualne profilowanie ciśnienia w zakresie od 1 do 16 bar, taki zabieg ma wpływ na uzyskiwany efekt w filiżance; 

Litry: 

  • średnio bojler kawowy ma około 0,75-1 l; 
  • zbiornik wody ma przeciętnie od 1,5 l do 3 l; 
  • pojedyncze espresso ma 30 ml; 
  • podwójne espresso ma 60ml; 
  • ekspresu z pompą wibracyjną nie da się podłączyć do bezpośredniego przyłącza wody; 

Milimetry: 

  • grupa E-61 ma średnicę ø58mm; 
  • grupy producenckie z naszej oferty mają różne średnice: ø57mm, ø53m, ø51mm oraz ø49mm; 
  • średnicę podstawy tampera dobieramy do średnicy grupy lub filtra jakiego używamy; 
  • aby dobrać odpowiedni filtr do kolby, należy wziąć pod uwagę średnice grupy zaparzającej i model ekspresu; 

Wat: 

  • moc ekspresów mieści się średnio w przedziale od 800 do 1500W, a lwią część tej wartości stanowi moc grzałki; 
  • moc silników używanych w młynkach do kawy mieści się średnio w przedziale od 350 do 1600W, a często w parze za tą wartością idą obroty silnika; 

Minuty i sekundy: 

  • ekspresy kolbowe dogrzewają się w różnym czasie, możesz spodziewać się, że Twój ekspres nagrzeje się w przedziale od 5 do 15 min., a jest to uzależnione od jego konstrukcji; 
  • czas mielenia podwójnej porcji ziarna to około 15 do 20 sekund; 
  • czas ekstrakcji mieści się w przedziale od 25 do 60 sekund; 

Życzymy, smacznej kawki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *