Ostatnio dywaguję nad kwestiami związanymi z otwarciem kawiarni, poruszyłem już kwestię doboru ekspresu oraz kilku kwestii, które uważam za słuszne przy prowadzeniu takiego biznesu. Na pewno w którymś z kolejnych wpisów poruszę kwestię doboru młynka oraz akcesoriów do naszej kawowej enklawy na kawiarnianej mapie. W tym wpisie postaram się przybliżyć jak mniej więcej wyobrażam sobie proces otwarcia kawiarni i co moim zdaniem jest istotne w jego trakcie. 

Pierwszą kwestią, którą należy poruszyć jest na pewno lokalizacja, tutaj mamy do wyboru kilka wariantów. Jeśli jesteśmy przekonani o tym, iż przyciągniemy klientów jakością, profesjonalizmem i ofertą to nie musimy za bardzo zastanawiać się nad tą kwestią, aczkolwiek na pewno trzeba rozważyć scenariusz, w którym bierzemy pod uwagę ilość przechodniów w danym miejscu, atrakcyjność danego miejsca, bliskość innych podobnych miejsc jak restauracje, kawiarni czy centra rozrywki. Na pewno otwarcie kawiarni bazując na samej jakości może wiązać się z ryzykiem i musimy tu wziąć również pod uwagę ilu i skąd klientów możemy przyciągnąć. Na pewno łatwiej jest osiągnąć sukces w atrakcyjnej lokalizacji. 

Kiedy już znajdziemy odpowiednie miejsce, możemy zastanowić się nad tym jak będzie funkcjonować nasz lokal oraz co będziemy oferować, co ułatwi nam dobór sprzętu oraz wyposażenia. W tym momencie powinniśmy się zastanowić w jakich godzinach będzie otwarta nasza kawiarnia, w tej kwestii powinniśmy właśnie przeanalizować jeszcze raz kwestię lokalizacji, a dokładniej w jakich godzinach będzie nam się opłacało otwierać lokal. Wiadomo, że są miejsca w których ruch jest głównie w trakcie weekendów i otwieranie naszego lokalu o 7 rano w poniedziałek nie ma najmniejszego sensu. W wielu lokalizacjach będziemy jednak opierać swój biznes np. na studentach czy osobach, które właśnie wybierają się do pracy. 

Po ustaleniu godzin otwarcia, możemy zastanowić się ilu i jak wykwalifikowanych pracowników będziemy potrzebować. Jeśli sami chcemy prowadzić kawiarnię na pewno nie będziemy potrzebować wielu osób do pracy, jednak zawsze przyda nam się osoba, która będzie mogła nas zastąpić. Istotną kwestią na tym etapie planowania jest przeszkolenie pracowników zarówno z receptur na kawę jak i sztuki baristycznej latte art. Pisałem o tym w poprzednim wpisie, iż umiejętność latte art znacznie wpływa na możliwości zarobkowe naszej kawiarni i w dzisiejszych czasach pominięcie tej kwestii tak na prawdę wiążę się z pozbawieniem naszego biznesu rentowności. 

Kiedy już znajdziemy lokal, doliczymy się pracowników i dowiemy się w jakich godzinach otwieramy, możemy zastanowić się nad wyborem ekspresu, a także pozostałego wyposażenia naszej kawiarni. Dobór ekspresu opisany jest w innym poście natomiast dobór wyposażenia uzależniony jest od możliwości naszego lokalu na pewno warto zmieścić jak najwięcej stolików. Nasze wnętrze powinno zaciekawić przyszłych klientów i sprawić, że po pierwsze będą oni się u nas dobrze czuli a po drugie będą chętnie do nas wracać. Dobrym rozwiązaniem jest kącik z książkami, czy też szafa grająca. Jeśli planujemy przygotowywać jakieś wypieki to wiadomo, że będziemy potrzebować do tego dodatkowego miejsca na zapleczu oraz dodatkowych witryn, jest to spory wydatek, ale jeśli dobrze dobierzemy nasze wypieki i będą one smaczne to możemy być pewni, że wpływy z wypieków mogą być podobne do wpływów z samej kawy. Na pewno otwarcie kawiarni i bazowanie na samej kawie posiadając stoliki nie zachęci klientów do przebywania w takim miejscu. Często dobre kawiarnie oprócz wypieków oferują także śniadania i przekąski, aby ich oferta byłą jeszcze atrakcyjniejsza w stosunku do konkurencji. Sporo osób decyduje się na otwarcie lodo-kawiarni oferując zarówno lody jak i kawę. 

Istotnym elementem, który musimy zaplanować na pewno jest menu naszej kawiarni, powinniśmy zastanowić się nad tym jakie kawy będziemy serwować no i oczywiście w jakich cenach. Jeśli otwieramy kawiarnie w miejscu, gdzie nie będziemy mieli konkurencji to oczywiście nie znacznie możemy podnieść ceny w stosunku do podobnych miejsc w innych częściach miasta itp., natomiast jeśli w pobliżu będziemy mieć konkurencję to na pewno powinniśmy zbadać ceny konkurencji i starać się w jakiś sposób dopasować no chyba, że jesteśmy bardzo przekonani, że znacznie będziemy przebijać konkurencję swoją ofertą co jednak co raz rzadziej się zdarza. 

Kolejną kwestią jest dobór kawy do naszej kawiarni, możemy na pewno na początku trochę eksperymentować jednak z doświadczenia wiem, że wśród klientów kawiarni jest tendencja do tego, aby ich lokal był „stały w uczuciach” w kwestii serwowanej kawy i kiedy już natrafimy na ziarno, które będzie większości odwiedzających smakować warto rozważyć pozostanie przy tym ziarnie na jakiś czas. Oczywiście na rynku istnieje wiele palarni, które oferują masę różnych ziaren wypalanych na wiele różnych sposobów. Przed decyzją o pozostawieniu wspomnianego ziarna powinniśmy sprawdzić solidność naszej palarni, a mianowicie to czy będzie ona w stanie regularnie dostarczać kawę najwyższej jakości, warto wtedy zapoznać się z opiniami innych konsumentów jak również zasugerować się np. jakimś poleceniem od znajomych w przypadku, kiedy nie mamy o tym zbytniego pojęcia. 

Wszystkie te kwestie o których napisałem powyżej musimy tak na prawdę analizować i przechodzić etapami, nie unikniemy takich kwestii jak rejestracja firmy, czy też zgłoszenie naszej kawiarni do miejscowego Sanepidu. To ostatnie wiąże się z odpowiednim przygotowaniem lokalu i stworzeniem odpowiednich procedur w tym miejscu należy uwzględnić fakt, iż jeśli rozważamy wspomniane już przygotowywanie wypieków lista wymogów Sanepidu będzie nie co dłuższa i bardziej wymagająca. Nie należy się jednak tego bać, bo po pierwsze, każdy z podstawową wiedzą jest w stanie sam przygotować takie procedury, a po drugie wbrew pozorom urzędnicy pracujący w Sanepidzie raczej ochoczo podchodzą do takich kwestii i są pomocni osobom, które zaczynają przygodę z własnym biznesem. 

Jak widać chcąc rozpocząć przygodę z biznesem kawiarnianym musimy wziąć kilka kwestii pod uwagę, możemy być jednak pewni, że dobrze prosperująca kawiarnia poza luksusem fajnej pracy wśród ludzi i w miłej atmosferze dostarczy nam solidnych i stałych dochodów. Najważniejsze to mieć zawsze profesjonalne i indywidualne podejście do każdego klienta i stworzyć atmosferę miejsca, które będzie chętnie odwiedzane, każdy klient musi czuć się u nas wyjątkowo. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *